Barcelona Global reobre el debat dels pacients estrangers privats a la sanitat pública

L'associació defensa que és una via per captar finançament extra i equipaments d'última generació

"Plataformes de serveis sanitaris orientats a la comunitat internacional". És el dotzè punt de les setze mesures que l'associació Barcelona Global va proposar ahir mitjançant un estudi sobre la col·laboració público-privada a la capital catalana. L'entitat planteja que la sanitat pública catalana segueixi el model que ja s'apliquen a centres internacionals com la Mayo Clinic als Estats Units i ofereixi serveis mèdics privats a pacients estrangers que viatgin fins a Barcelona per seguir els seus tractaments. "Podem mantenir l'excel·lència dels hospitals i aprofitar-la per atreure visitants mèdics", va defensar el conseller delegat de Barcelona Global, Mateu Hernández.

Un sistema d'activitat privada a la xarxa pública d'hospitals que també va defensar l'exconseller d'Economia de la Generalitat Andreu Mas-Colell. "Hem de ser molt ambiciosos, més enllà de les polèmiques", va assegurar l'economista. En aquest sentit, va posar com a exemple d'èxit la possibilitat de comprar una tecnologia mèdica avançada. "Un hospital [amb aquest sistema] podria comprar una màquina que uns pressupostos públics no podrien garantir", va afegir Mas-Colell. No obstant això, va matisar que la implantació d'aquest model a la sanitat pública s'ha de fer "bé i en gran". L'exconseller, a més, va recordar que altres centres internacionals que competeixen amb els catalans, com ara l'Institut Karolinska d'Estocolm, ja despleguen aquesta fórmula. 

La retallada de Salut empeny els hospitals a fer més activitat privada

En el document que recull la proposta, Barcelona Global insisteix que obrir la sanitat pública als pacients estrangers permetrà "mantenir l'excel·lència del sistema públic de sanitat" i retenir "el seu excel·lent talent". Així doncs, sosté que seria "una bona manera d'aportar finançament addicional al sistema i disposar d'equipament tecnològic d'última generació". Malgrat els avantatges que exposa aquest informe, l'associació també va admetre a la presentació que caldria establir "mecanismes de decisió clars, inequívocs i transparents perquè no afectin l'equitat del sistema ni permetin un mal ús d'aquest".

Des del departament de Salut, però, es desmarquen d'aquesta iniciativa i diuen que no entraran a valorar els resultats de l'estudi. Els hospitals concertats, amb tot, fa temps que desenvolupen activitat privada. Una realitat que ha plantejat interrogants ètics i que sovint han situat aquests centres d'utilització pública a l'epicentre de la polèmica. La frontera entre la sanitat pública i els pacients privats, de fet, ja ha sigut font de crítiques en altres ocasions i el cas més paradigmàtic és el del Barnaclínic, l'entitat privada de l'Hospital Clínic.

Barcelona es postula com a destí sanitari d'Europa de l'Est

L'Hospital Sant Joan de Déu -que és una institució privada tot i que la majoria de la seva activitat és pública pel concert amb el Servei Català de la Salut (CatSalut)- també és un dels centres que més pacients estrangers reben, per exemple. Si bé és una pràctica residual, el 2013 les patronals concertades (la Unió Catalana d'Hospitals i el Consorci de Salut i Social de Catalunya) ja parlaven de potenciar l'activitat privada als concertats com a via per obtenir més ingressos.

Més Pier01 al centre de Barcelona

Entre les propostes de Barcelona per reforçar la col·laboració público-privada, l'entitat també vol impulsar un "pla de reeconomització del centre" de la ciutat. Això es traduiria en fer que l'administració obrís grans equipaments i edificis públics a projectes relacionats amb l'emprenedoria i la ciència. És a dir, repetir l'èxit del Pier01 de l'associació Barcelona Tech City a altres espais en desús a Correus, Duanes, l'Estació de França, els antics jutjats de la Via Laietana i el passeig Lluís Companys, el Banc d'Espanya, el Teatre Principal o la Foneria de Canons, també ubicada a les Drassanes. "Hi ha una gran oportunitat a l'entorn del Parc de la Ciutadella per tornar a tenir una activitat més potent al centre", ha assegurat Hernández.