Barcelona denuncia "l'arbitrarietat" d'impedir que Puigdemont, PonsatÍ i Comín es presentin a les europees

BComú, el PDECat, ERC i la CUP donen suport a una moció contra el veto de les candidatures

L'últim ple del mandat a Barcelona ha aprovat una moció –entrada pel PDECat per la via d'urgència– per denunciar "l'arbitrarietat" de la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d'excloure Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí de la candidatura de JxCat a les eleccions europees. El text s'ha aprovat amb els vots del mateix PDECat, de BComú, ERC i la CUP, mentre que el PSC, Cs i el PP hi han votat en contra. Els socialistes han justificat la seva posició per la possibilitat de recórrer la decisió al Tribunal Constitucional, mentre que el PP i Cs han sigut crítics amb el paper dels exiliats. Si la formació taronja els ha acusat de "fugir per eludir les seves responsabilitats", els popular han considerat que "ser independentista no pot ser un privilegi". El text aprovat remarca que la decisió de la JEC "vulnera els drets fonamentals al sufragi passiu i actiu" dels afectats i que és una "ingerència" en el debat polític.

La Junta Electoral Central impedeix a Puigdemont, Ponsatí i Comín presentar-se a les europees

El portaveu del PDECat, Jaume Ciurana, que ha presentat el text com una mesura contra "la indigència democràtica i la indecència política", ha celebrat que el "bloc democràtic" n'hagi permès l'aprovació. "No podem acceptar en cap cas una actitud d'ingerència política i antidemocràctica", ha remarcat. En nom d'ERC la regidora Trini Capdevila ha manifestat tot el suport del seu partit a la situació que viu JxCat, ha defensat que la "democràcia sempre guanya i ha animat a assistir a la manifestació convocada aquesta tarda a Barcelona per reivindicar els drets polítics de Puigdemont, Comin i Ponsatí. 

El tinent d'alcalde Jaume Asens (BComú) ha considerat que la decisió de la JEC és "aberrant" i que, a més, és "arbitrària", perquè sí que es va permetre al també exiliat Lluís Puig concórrer a les eleccions o a Ponsatí tancar la llista de Jordi Graupera a Barcelona. "El que no volen és que tinguin un acte d'eurodiputat", ha sentenciat. 

La CUP, que també ha votat a favor del text, ha considerat en aquest sentit que estem davant d'una "il·legalització selectiva".

Més continguts de