Barcelona encén els llums del Nadal 2020

El passeig de Gràcia ajorna l'obertura dels llums en senyal de protesta

Barcelona ja ha encès els llums de Nadal del 2020, amb més de 100 km de vies públiques, més carrers al centre i eixos comercials i, per primera vegada, tots els mercats municipals. L'espectacle d'obertura Covinal, de la companyia Sol Picó, ha tingut lloc a la plaça Comercial del Born i ha girat al voltant de les trobades familiars de les festes nadalenques.

Els llums de Nadal decoraran la ciutat fins al dia de Reis, el 6 de gener. Per primera vegada es podrà veure una plaça Catalunya il·luminada i es recuperarà l'ornamentació del carrer Balmes. Repetiran plaça Urquinaona i Via Laietana, per segon any consecutiu, i es mantindran Gran Via, Aragó, Paral·lel i plaça Universitat.

Aquest any s'il·lumina un dels cors comercials de cada barri, els 39 edificis de mercats municipals. La inversió de l'Ajuntament ha augmentat un 65% respecte a l'any passat, que ha passat de 1,2 milions d'euros a 1,7 aquesta edició. L'increment en subvencions i despesa pública dedicada als llums nadalencs vol mantenir-se el 2021 i, a banda de decorar, pretén contribuir a millorar la qualitat de la il·luminació en el conjunt de la ciutat. 

En canvi, el tradicional passeig de Gràcia ha ajornat un dia l'encesa com a protesta pel fet que l'Ajuntament no ha permès que s'instal·li una pista de patinatge gratuïta als Jardins de Salvador Espriu. L'Associació Passeig de Gràcia denuncia que el projecte es va presentar l'octubre passat i no ha obtingut resposta fins a aquesta setmana. Segons informa l'ACN, el president de l'entitat, Luis Sans, lamenta que el consistori no tingui en compte la dificultat que tenen els comerços de la zona per la crisi del covid-19. Sans ha carregat també contra la nova política de mobilitat, que inclou l'anul·lació de carrils de trànsit i l'ampliació de carrils bici o zones per a vianants, que dificulta l'arribada del 26% dels clients que procedeixen de l'àrea metropolitana i de la resta de Catalunya.