Societat 27/08/2019

Barcelona munta el primer bloc prefabricat per a famílies vulnerables

Els espais són tan petits que no es poden considerar pisos

Gemma Garrido Granger
3 min
Imatge del primer immoble prefabricat col·locat al Barri Gòtic.

BarcelonaDe contenidors de transport marítim a allotjaments socials provisionals. Aquesta és la idea d’equipament prefabricat que anunciava l’Ajuntament de Barcelona l’any passat per ampliar el parc d’habitatge públic i donar una resposta temporal a l’emergència habitacional de la ciutat i que, ahir, començava a prendre forma en un solar del Barri Gòtic (Ciutat Vella). La instal·lació dels quatre mòduls que aixecaran aquest bloc residencial temporal -fet a partir de contenidors recondicionats- al carrer Nou de Sant Francesc arriba nou mesos més tard de l’esperat, però el consistori preveu que els inquilins hi puguin entrar a viure a partir del mes d’octubre.

Aquests dotze nous immobles permetran reubicar durant un màxim de cinc anys una dotzena de famílies en situació de vulnerabilitat, les quals esperen l’adjudicació d’un pis de lloguer social definitiu. “Som al cor històric de la ciutat i, gràcies a aquesta construcció, el Gòtic podrà recuperar famílies expulsades per la pressió immobiliària”, va celebrar ahir el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, que va afegir que la prefabricació facilita “l’aparició ràpida, sostenible i econòmica” d’allotjaments en espais que estan buits.

L’equip d’Ada Colau preveu construir dos immobles més d’aquest tipus, un al barri de la Bordeta (Sants-Montjuïc) i un a la Llacuna del Poblenou (Sant Martí). En total hi haurà 80 pisos més per al parc públic, amb capacitat per allotjar 250 persones. “No és una solució definitiva, però evidencia l’esforç del govern per alleugerir la pressió de la crisi habitacional a la ciutat”, va defensar la tinent d’alcalde de Drets Socials i Feminismes, Laura Pérez.

Massa petits per ser habitatges

Les obres s’emmarquen en el programa Allotjaments de Proximitat Provisionals (APROP) i s’hi invertirà un total de 940.000 euros. L’equipament tindrà una alçària de quatre plantes i a cadascuna d’elles hi haurà tres pisos: un de 60 metres quadrats amb dues habitacions i dos de 30 metres quadrats amb una habitació. Tot i així, aquestes instal·lacions, dotze en total, no es podran considerar pisos perquè no compleixen les condicions mínimes establertes a la normativa catalana d’habitatge: per obtenir una cèdula d’habitabilitat un pis ha de tenir, almenys, 36 metres quadrats, sis més dels que tindran la majoria dels nous allotjaments prefabricats.

“És una resposta a una emergència social, en la qual els allotjaments es consideren habitacions dins d’un bloc comunitari”, reflexiona l’arquitecta i consultora Maria Sisternas. La decisió del consistori s’empara en el decret llei de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge del 2019, que fixa que l’administració podrà recórrer al reallotjament dotacional per resoldre situacions d’emergència social, sempre que sigui per un temps provisional. A més, la situació d’emergència possibilita la construcció d’aquests allotjaments en solars que no estiguin destinats a cap servei concret.

En aquest cas, Pérez puntualitza que, si bé els inquilins podran allotjar-se en aquest bloc durant un temps màxim de cinc anys, la previsió municipal és que, tan bon punt puguin accedir als seus nous habitatges socials, els allotjaments siguin ocupats per altres famílies amb l’aprovació favorable de la taula d’emergència municipal.

Aquesta construcció, que s’espera que s’enllesteixi en els pròxims dos mesos, té una vida útil similar a la dels edificis d’obra -uns 75 anys-, però la construcció és, en comparació, molt més ràpida: en només nou mesos es poden condicionar i acoblar els mòduls, mentre que per edificar es necessiten entre sis i vuit anys.

Segons Pérez, els contenidors, que van arribar ahir en camió, s’adeqüen abans del muntatge per habilitar les instal·lacions bàsiques d’un pis. De fet, són el primer exemple d’espais 'plug and play' (endollar i fer servir, en anglès) a l’Estat: això significa que l’interior ja té parets, portes i plaques de guix, així com mobiliari de cuina i bany fix, i, per tant, només cal muntar els mòduls un sobre l’altre.

stats