Barcelona retira 570 plaques franquistes més dels edificis

Sant Andreu, Sant Martí, l'Eixample i Sants-Montjuïc ja han començat els treballs de retirada

Sant Andreu, Sant Martí, l'Eixample i Sants-Montjuïc han començat els treballs per retirar les plaques de l'antic Institut Públic de l'Habitatge de l'època franquista, unes 570, en total. L'Ajuntament de Barcelona considera que les referències franquistes a l'espai públic són "contràries a la democràcia, la llibertat i la solidaritat", i representen una "infracció moral envers la memòria de les víctimes del feixisme", les persones que van patir "la repressió de la dictadura i el conjunt de la ciutadania", assegura en un comunicat.

L'Ajuntament es fa càrrec dels costos de la retirada de les plaques i l'arranjament de l'espai on estaven col·locades. Està previst que els treballs per retirar totes les plaques acabin abans del març del 2018. Les plaques es conservaran al Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), alguns exemplars als districtes i d'altres se'ls quedaran les comunitats de veïns que les han demanat.

Durant els últims mesos, l'Ajuntament de Barcelona ha elaborat un cens d'aquesta simbologia franquista que perdura a la via pública i han comunicat per carta als veïns la voluntat de retirar-los. Aquests quatre districtes se sumen a Gràcia i Nou Barris, que ja van completar la retirada de plaques fa uns quants mesos. La iniciativa s'emmarca dins una política de ciutat per "fer visible la memòria històrica i el rebuig al franquisme".

Més continguts de