Societat 11/01/2014

Interior haurà d'indemnitzar la família del jove de Berga assassinat durant la Patum del 2005

El TSJC dóna la raó a la família de la víctima en considerar que les fallades del dispositiu policial durant la Patum del 2005 van facilitar l'apunyalament del jove berguedà en mans d'un grup ultra

Efe
2 min

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat al Departament d'Interior de la Generalitat a indemnitzar amb 110.475 euros la família de Josep Maria Isanta, assassinat durant les festes de la Patum el 2005 per un grup ultra, en entendre que els errors del dispositiu policial van afavorir el crim.

En la sentència, el TSJC estima el recurs presentat per la família de la víctima -representada per l'advocat Jordi Busquets- contra la decisió d'Interior de denegar dels 110.475 euros que van reclamar d'indemnització per les mancances del dispositiu policial desplegat la nit del crim.

"Negligències" la tràgica nit del crim

Josep Maria Isanta va morir assassinat després que una quinzena d'ultres l'acorralessin en un concert alternatiu de la Patum la nit del 27 de maig de 2005, en un crim que sempre va estar envoltat de polèmica per la insuficient vigilància policial, denunciada per l'entorn de la víctima i testimonis del crim.

El TSJC ha conclòs ara que la nit en què va ocórrer el crim hi va haver un "anormal i negligent" funcionament de les forces de seguretat a Berga , ja que el dispositiu policial planificat va ser "insuficient" per als actes que se celebraven i, a més, va retirar una patrulla estàtica situada al passeig on se celebrava en concert, el que va deixar la zona "desprotegida totalment". A més, la sala contenciosa administrativa del TSJC creu que també va existir una "deficient gestió" de les trucades als serveis d'emergències, cosa que, al seu parer, "va impedir un coneixement i actuació ràpida dels serveis policials a la zona una vegada ja manifestats els disturbis".

Per al tribunal , en aquest cas hi va haver "una sinergia negativa" en l'actuació dels Mossos d'Esquadra, que en aquesta època dirigia la consellera socialista Montserrat Tura, "per una sèrie d'actuacions o omissions anòmales, incorrectes o defectuoses". El TSJC retreu a Interior que el dispositiu desplegat la nit del crim -amb nou mossos a peu de carrer i dos a comissaria- "es va aprovar sense tenir en compte la celebració d'un esdeveniment tan rellevant com el concert promogut per associacions i grups juvenils de Berga".

Segons l'opinió del tribunal, no hi ha dubte que la "zona era d'especial conflictivitat", cosa que no va impedir que Interior retirés el punt estàtic d'agents que la nit abans del concert vigilava la zona, sense adoptar cap "contramesura de reforç" com hauria estat enviar a agents de paisà . D'aquesta manera, afegeix la sentència, els assistents al concert van veure que ja no hi havia el punt estàtic d'agents del dia anterior, de manera que "la sensació de desprotecció va augmentar ostensiblement, unit al fet que els agressors -que es movien en grup d'un lloc a un altre- es van veure enfortits en no haver d'esquivar els agents.

stats