SOCIETAT
Societat 27/07/2012

CCOO denuncia que la previsió de la campanya d'incendis ha estat la pitjor en 30 anys

Bombers, agents forestals i mossos d'esquadra protesten per les retallades que han patit del Govern. El sindicat creu que la tisorada va provocar una reacció tardana en l'extinció dels focs de l'Alt Empordà

Marta Pinzolas
2 min
Toni Castejón, portaveu del Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME-CCOO) i Leandre Gallardet, de l'Agrupació de Bombers de la Generalitat de CCOO han presentat les mancances dels cossos per les retallades.

BarcelonaBombers, agents forestals i mossos d'esquadra de CCOO han denunciat aquest divendres al matí la incidència que han tingut les retallades del Govern en la propagació dels focs de l'Alt Empordà. "La previsió d'aquest any ha estat la més pèssima dels darrers 30 anys", ha destacat Leandre Gallardet, de l'Agrupació de Bombers de la Generalitat, que ha explicat que la campanya d'estiu s'ha planificat entre els dies 8 i 12 de juliol. Per això, considera que "aquest any hem anat tard i malament". A més, ha volgut fer saber que no hi ha promocions de bombers des del 2009 en un clar intent de denúncia de totes les mancances que pateix el sector: insuficiència de vehicles -només n'hi ha 800 per a tot Catalunya-, tancament de parcs de bombers d'estiu i problemes amb els equips de protecció individual. "Si s'espatlla una màscara, no n'hi ha cap de recanvi. Estem sota mínims", ha confessat.

Gallardet s'ha queixat del poc cas que van rebre des del Parlament al febrer, quan el col·lectiu de bombers ja va avisar que "tindríem un estiu difícil" per la sequera que s'arrossega de fa anys. Aquesta, sumada als forts vents de l'Empordà, van donar com a resultat una velocitat de propagació del foc de 6 km per hora, mentre que els bombers només poden avançar a 1,8 km per hora. "Vam quedar desbordats", ha confessat el bomber, qui s'ha queixat que des del seu sector van fer una proposta per compensar les retallades, la qual no ha prosperat. També ha volgut fer una defensa del seu col·lectiu que "es deu a la ciutadania" i, per això, encara que sigui de vacances o a l'atur, s'oferirà voluntari en cas d'emergències. El problema, però, és que si no hi ha vehicles ni equips de protecció individual, "no poden ajudar encara que vulguin". Així doncs, ha protestat per com les retallades han agreujat la situació del cos de Bombers i han fet lenta la resposta en l'extinció dels focs de l'Alt Empordà.

Per la seva banda, també ha alçat la veu el col·lectiu dels Mossos d'Esquadra i el cos dels Agents Rurals. Pel que fa als primers, aquests es queixen de la falta de vehicles, que provoca "una situació de mobilitat patètica", de la falta de material i de la falta de formació en tema d'incendis. Segons el portaveu del sindicat, Toni Castejon, "els mossos anem als incendis amb una mà davant i una darrere", motiu pel qual ha alertat que "algun dia hi haurà una autèntica desgràcia".

En la mateixa línia ha protestat Guillem Cabrera, coordinador de l'Agrupació d'Agents Forestals, que ha explicat que es troben "molt més enllà dels límits", amb un total de 505 agents rurals pels gairebé dos milions d'hectàrees forestals que té Catalunya. Cabrera ha manifestat que hi ha hagut una davallada de personal però, alhora, han anat assumint competències. A més, ha fet saber que la Generalitat ha suprimit les guàrdies del seu cos per a emergències, de manera que si n'hi ha alguna, la ciutadania no pot comptar amb els agents rurals".

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm }

stats