Societat 02/05/2018

Cap família denunciant de Sant Andreu de la Barca va queixar-se abans a l'Institut El Palau o a inspecció

El Síndic denuncia que la tramitació penal dels fets és "desorbitada i inadequada"

Ara
3 min
El Síndic de Gregues, Rafael Ribó, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLes famílies que han denunciat els professors de l'Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca per suposadament haver "humiliat" els alumnes fills de guàrdies civils ho van fer sense queixar-se abans a la direcció del centre o a inspecció. Així ho confirma el Síndic de Greuges en un comunicat que ha fet públic aquest dimecres després de l'actuació d'ofici que va obrir el dia 5 d'octubre arran de les primeres informacions aparegudes a la premsa en relació amb aquest cas. En el mateix comunicat, el síndic demana que no se'n faci un ús "partidista".

El síndic, Rafael Ribó, recorda que el departament té "regulat" un procediment perquè es puguin investigar possibles queixes o denúncies de l'alumnat i les famílies i que, en aquest cas, "en cap cas s'ha formalitzat cap procediment ordinari de queixa al centre o la inspecció, malgrat que es va convidar els pares i mares dels alumnes presumptament afectats a fer-ho". De fet, Rafael Ribó critica que la tramitació per via penal dels fets –els pares ho van portar a la fiscalia, que ha interposat una denúncia contra els nou docents– és "desorbitada i inadequada", "sobretot" quan vol canalitzar aquests fets com a delictes d'odi, una categoria penal "tipificada per protegir grups de població vulnerables". "Aquestes acusacions semblen tenir una finalitat intimidatòria i dissuasiva de l’exercici de la llibertat d’expressió i de càtedra, la qual cosa resulta altament preocupant", afirma el comunicat.

En el text, el síndic també sentencia que el departament d'Ensenyament l'ha informat que els inspectors de la conselleria han visitat el centre "diverses vegades" per demanar informació sobre el cas, assessorar l'equip directiu i vetllar pel bon funcionament del centre. En aquestes visites, els inspectors han pogut copsar un clima de "preocupació i desassossec" del personal docent, "en alguns casos de gravetat". "Els dies immediatament posteriors al 2 d'octubre la relació entre alumnes i docents, i entre els mateixos alumnes, es va veure influïda pel context polític”, afirma Ribó.

Demana al departament que protegeixi els professors

El síndic també és molt crític amb el tractament mediàtic i polític del cas. Rafael Ribó reclama la presumpció d'innocència dels professors i avisa que difondre les dades personals dels docents, tal com va fer el diari 'El Mundo' en un reportatge, "atempta contra el seu dret a la intimitat i la pròpia imatge", i que la publicació de les seves fotos "pot haver vulnerat la normativa que regula el dret de protecció de dades". Per això, defensa que el departament d'Ensenyament adopti les "mesures immediates" per protegir els docents i "garantir i evitar vulneracions" del seu dret a la intimitat i a la pròpia imatge.

"A hores d'ara no es té constància que l'administració educativa hagi dut a terme cap actuació amb aquest objectiu i es té constància de la intervenció de la inspecció educativa, però no del resultat d'aquesta investigació", avisa el síndic. Ribó també alerta que les "pintades acusatòries" que van aparèixer a principi de la setmana "pertorba greument la convivència al centre i afecta no només els professionals de l'institut sinó el conjunt de l'alumnat".

A més, i com a reflexió, Ribó considera que tractar assumptes d'actualitat política a l'aula "no s'ha de considerar una vulneració dels drets a l'alumnat, ni resulta contrari als fins de l'educació ni constitueix una pràctica adoctrinadora, sinó que s'emmarca en l'exercici del dret a l'educació".

Segons diu, aquest dret "va més enllà de la transmissió de coneixements": ha de preparar l'alumnat per a "l'exercici de la ciutadania activa, l'educació en l'esfera dels drets humans i una educació que promogui i reforci els valors ètics consagrats per la Convenció sobre els Drets de l'Infant".

stats