Colau: "Amb el nou Govern ens hi entendrem millor que amb l'anterior"

L'alcaldessa assegura que aspira que el conjunt de forces d'esquerres de l'Ajuntament entri al govern municipal i puguin tenir llibertat de vot en determinats temes

Després de donar el tret de sortida a l'any polític a Barcelona amb la conferència anual al Col·legi de Periodistes, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, reitera que té sobre la taula dos grans reptes. D'una banda, aconseguir l'estabilitat que el seu govern en minoria necessita a través de  l'entesa amb les forces d'esquerra del consistori, i de l'altra, segellar un pacte de ciutat que permeti tirar endavant  el pla de barris que preveu destinar 150 milions d'euros a les zones més desafavorides. Amb aquest horitzó sobre la taula, l'alcaldessa ha volgut deixar clar, en una entrevista a RAC1, que la seva prioritat és la política municipal i que "mai" no li va passar pel cap presentar-se a les eleccions espanyoles. I que, de fet, assegura, no se li ha proposat mai des de Podem fer aquest canvi. "No se m'ha plantejat fer el salt a Espanya", ha sentenciat. També s'ha referit al nou Govern a Catalunya per emfatitzar que dóna per fet que des de Barcelona en Comú s'hi entendran millor que amb l'anterior i que només el canvi de conseller de Salut de Boi Ruiz per Toni Comín "ja és una millora".

Colau, que passats tots els escenaris electorals vol posar el focus en el pacte de govern municipal, ha reiterat la crida a ERC, PSC i, també, la CUP perquè s'asseguin a negociar. El pacte, diu, el prefereix amb les tres forces. "Com a alcaldessa tinc l'obligació de buscar un pacte el més estable possible", ha dit. I ha defensat que el fet que el cap de files del PSC a la ciutat, Jaume Collboni estigui sent investigat per tràfic d'influències en una peça del cas Mercuri no dificultarà les converses, en entendre que "no se li atribueixen fets concrets", que és una investigació i que la negociació es fa amb el grup municipal i no només amb el seu cap de files. I ha acusat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, de "defugir responsabilitats" per pressionar Pablo Iglesias a negociar amb l'exemple que Colau obre la porta al PSC a entrar a govern. Colau creu que si Pedro Sánchez decideix pactar amb el PP per formar govern a Madrid, "serà la fi del PSOE". L’alcaldessa creu que els socialistes han perdut molts vots per les seves males polítiques i ara Sánchez "té l’oportunitt de rectificar buscant aliances amb les forces del canvi". "El PSOE està molt tocat i no és capaç d'afrontar la realitat", ha dit.

Des de Barcelona en Comú, però, en tot moment s'ha deixat clar que el soci prioritari per al govern municipal seria ERC, que aquests dies ha retret a l'alcaldessa que no s'hagi assegut a parlar d'un projecte concret de ciutat i de govern. Pel que fa a la visió del procés sobiranista que podria distanciar el govern d'ERC i de la CUP, Colau ha remarcat que tenen "terreny en comú" en la defensa de "la sobirania i el dret a decidir". Ha defensat, també, que el pacte per entrar al govern no comportaria que els socis haguessin de votar sempre igual.

L'alcaldessa, que sí que ha deixat clar que no es planteja fer el salt a cap altra administració, no ha concretat quants mandats preveu estar a l'Ajuntament. S'ha limitat a dir que el codi ètic del partit en preveu dos, que es podria decidir allargar a un tercer, però que no té intenció d'eternitzar-se en les institucions.