BARCELONA

Colau aprovarà les ordenances amb ERC i PSC

El govern cedeix a l’oposició i convoca un ple extraordinari al gener sobre l’estat de la ciutat

Després de setmanes d’estira-i-arronses entre govern i oposició, Colau aprovarà aquest dimarts les ordenances fiscals, i podrà superar un dels principals esculls amb què s’ha trobat en els primers mesos d’alcaldia. Ho farà en el ple que se celebrarà durant el matí —l’últim d’aquest any— gràcies als vots d’ERC i el PSC, i a l’espera del posicionament de la CUP, que dubta entre el sí o l’abstenció.

Colau ha aconseguit el suport dels seus socis habituals després d’haver acceptat la proposta del PSC, que reclamava l’augment de l’IBI a les propietats amb un valor cadastral de més de 300.000 euros, i després d’haver incorporat altres consideracions d’ERC. Això vol dir que amb les ordenances que es votaran aquest dimarts s’amplia, en relació amb el projecte que es va aprovar inicialment al novembre, el nombre de ciutadans beneficiats per la congelació de l’IBI. En concret, es congelarà per al 98% de propietaris d’habitatges de la capital catalana.

El líder del PSC, Jaume Collboni, ja va anunciar la setmana passada el suport a les ordenances de Colau, argumentant que si no s’aprovaven “s’haurien de prorrogar les anteriors acordades pel PP i CiU”. A més, recordava que el PSC també ha aconseguit incloure altres aspectes, com impulsar un programa d’impostos zero per als nous autònoms de la ciutat. El líder d’ERC, Alfred Bosch, per la seva banda, ha anunciat aquest dilluns el suport a les ordenances, després de pactar la setmana passada amb BComú l’ampliació de la T-12 fins als 16 anys per als joves amb rendes baixes. Bosch ha justificat el sí a les ordenances assegurant que dibuixen una política fiscal que comparteixen i de la qual, en bona part, són “responsables i creadors”.

Per a Bosch, amb la recaptació que s’obté amb l’augment del que paguin per l’IBI els “poquíssims” propietaris d’immobles d’alt valor cadastral, s’aconseguiran millores “per a la majoria dels ciutadans”.

El PAM, al pròxim ple

Hores abans de la celebració del ple i després que ho reclamés l’oposició, el govern anunciava aquest dilluns que a finals de gener se celebrarà un ple extraordinari sobre l’estat de la ciutat. Segons van informar ahir a través d’un comunicat, el debat es farà a partir d’un informe que presentarà l’executiu. La comissió de govern també ha acordat debatre en el ple ordinari del 29 de gener la primera proposta sobre el Programa d’Actuació Municipal (PAM), que se sotmetrà a un procés participatiu a la ciutat i amb els grups municipals.

BComú obre el procés per renovar la síndica

Després d’un temps d’incertesa, l’Ajuntament de Barcelona ha obert la renovació del càrrec de síndic de greuges, que actualment ocupa Maria Assumpció Vilà, en funcions des del maig. Del 15 de gener al 15 de març les entitats proposaran candidatures i, finalment, després d’una ronda de consultes amb els grups, Colau proposarà una candidatura al ple.

Més continguts de