Societat 23/03/2018

Colau retira la votació sobre el tramvia per evitar la "baralla" amb ERC

El govern hauria entomat una derrota, i trasllada ara el debat a després de Setmana Santa

Maria Ortega
4 min
Unim els Tramvies protesta a les portes de l'Ajuntament / CRISTINA CALDERER

BarcelonaHavia de ser el ple de la batalla definitiva entre l'equip de Colau i ERC pel 'no' dels republicans al projecte del tramvia. Havia de ser un intercanvi de retrets encès per intentar deixar clar, d'una banda i de l'altra, que la culpa del bloqueig del projecte és de l'altre. Havia de ser el ple de la derrota del govern municipal amb un dels seus projectes estrella. Però l'escenari polític que viu el país ho ha fet canviar tot. La tristesa s'ha apoderat aquest divendres del ple de Barcelona després que hagin arribat notícies com la decisió de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, de marxar a l'exili i a l'espera que el Suprem decideixi avui si hi ha o no més presos polítics. Quan ha arribat el punt de votació, Colau ha anunciat que el retirava per evitar la "baralla" en un dia com avui. La decisió ha generat l'enuig dels grups de l'oposició, que han considerat que el govern s'agafava a la situació política per evitar una votació que li anava a la contra. El tramvia no hauria superat el tràmit del ple.

Alguns com el PDECat, la CUP o el regidor de Demòcrates han defensat que, en tot cas, el que caldria era suspendre tota la sessió perquè entenien que havia deixat de tenir sentit. Colau ha acabat atenent aquesta petició. ERC, en canvi, ha acceptat la decisió del govern però ha negat que tingués cap intenció de barallar-se amb ningú. "No buscàvem barallar-nos, sinó contraposar opinions", ha remarcat el cap de files dels republicans, Alfred Bosch. Davant de les crítiques, l'alcaldessa ha assegurat que el seu govern no vol eludir el debat i que té previst celebrar-lo després de Setmana Santa però que és competència del govern decidir si el punt es retirava o no de l'ordre del dia, i que s'ha cregut necessari per "defugir baralles" en el context polític del dia. El culebró del tramvia, que ha marcat l'actualitat de les últimes setmanes -sobretot, des que fa deu dies Bosch va anunciar a l'ARA que votaria en contra del projecte-, s'allargarà encara uns quants dies més.

Després de la part decisòria del ple, Colau ha anunciat que han decidit suspendre la sessió perquè les sensibilitats estaven "alterades". Alguns grups ja havien comunicat que retiraven les seves proposicions de l'ordre del dia. La junta de portaveus ha decidit, finalment, que el debat sobre el tramvia i els alters punts que no s'han discutit avui es faran en un ple extraordinari el proper 10 d'abril, quan també es farà una sessió sobre les preguntes de la multiconsulta que s'ha de celevrar al maig.

L'entrada dels regidors republicans a l'Ajuntament de Barcelona no ha sigut plàcida. Membres de la plataforma Unim els Tramvies s'havien concentrat a les portes del consistori per recriminar als republicans que bloquegen l'avenç del projecte d'enllaç del Trambaix i el Trambesòs. Cap d'ells, però, no ha permès a l'equip d'Ada Colau fer canviar d'opinió als republicans, que avui tenien previst votar en contra del protocol que el govern porta a votació per fer possible l'enllaç tramviari per la Diagonal.

L'última oferta dels comuns, la que van llançar ahir per intentar lligar un acord 'in extremis' que salvés el seu projecte estrella, era un "acord polític" que havia de servir per deixar de banda el protocol que ERC no veu amb bons ulls perquè entén que no compromet el retorn públic de la inversió i pactar una declaració que preveu que el projecte d'urbanització i el conveni amb l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) per fer el tramvia es voti, com a molt tard, en el ple de juny.

No hi ha hagut canvis. ERC es manté en el 'no' a la proposta de Colau. Si el projecte s'hagués votat avui hauria significat una derrota anunciada per a BComú. Només hauria obtingut els vots positius dels seus regidors, els del PSC i el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy (Demòcrates), cosa que deixaria la proposta amb només 16 vots a favor i 25 en contra.

La presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Ana Menéndez, que forma part de la plataforma Unim els Tramvies, ha assenyalat directament el cap de files d'ERC a la ciutat, Alfred Bosch, com a responsable del bloqueig. Menéndez ha lamentat que Bosch no els ha volgut ni rebre i ha dit que la ciutat "no es mereix això". I mentre ella feia les declaracions, accedien a l'Ajuntament el regidor d'ERC Jordi Coronas i el president de la plataforma de Promoció del Transport Públic, Ricard Riol, li retreia la decisió dels republicans de demanar al ple que es destini el pressupost del tramvia a obres pendents al metro. "No feu demagògia", li ha cridat, després de remarcar que amb els diners del tramvia no es poden pagar grans obres del metro.

"Són moments difícils"

Ja a dins de l'Ajuntament, el ple ha començat amb les paraules del líder del PDECat a Barcelona, Xavier Trias, que ha lamentat la decisió de mantenir a la presó qui va ser la seva mà dreta al consistori, Joaquim Forn, i agraint a l'alcaldessa que el visités a Estremera. Passada una estona i quan ha arribat al ple la notícia que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, marxava a l'exili, Colau ha interromput la sessió per traslladar la seva solidaritat als regidors d'ERC. "Són moments difícils", ha lamentat l'alcaldessa. Les mostres de solidaritat per part de diferents grups s'han repetit durant la sessió. "Estem tristos i us ho volem traslladar", ha assegurat la regidora socialista Carmen Andrés. El cap de files republicà, Alfred Bosch, ha fet servir la seva primera intervenció per agrair les mostres de suport -sobretot, ha dit, les dels adversaris polítics- i per recordar que Marta Rovira sempre recomanava que "passi el que passi que, en la mesura del possible, ens agafi treballant". Segons el republicà, en funció de les notícies que arribin de Madrid, serà impossible seguir treballant. Bosch ha lamentat que per "ser lliure, mare i companya" Rovira hagi de marxar a l'exili.

El primer punt de la sessió d'aquest divendres ha sigut la presentació de l'informe anual de la síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, que ha repassat problemàtiques com l'accés a l'habitatge. Segons la defensora dels barcelonins hi ha hagut avenços en atenció als desnonaments i habitatge d'emergència, però la situació continua sent complicada i ha demanat canvis a la llei d'arrendaments urbans (LAU). Vilà ha llançat propostes com allargar el títol de transport T-16 fins als 18 anys o fer processos consultius amb els veïns abans d'implantar noves superilles.

stats