Salut
Societat 27/12/2010

Condemnen la Generalitat per la mort d'un home a qui no van diagnosticar a temps un infart

El TSJC considera que el mal diagnòstic d'una metgessa és una de les causes de la mort. El tribunal imposa a la Generalitat pagar més de 68.000 euros a la família

Acn
2 min

BarcelonaLa Generalitat haurà de pagar més de 68.000 euros a la família d'un home mort el 2005 a Tortosa (Baix Ebre) per un infart, tot i que dies abans havia estat diagnosticat per un problema gàstric. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha considerat que el diagnòstic que li va fer una metgessa al CAP de Deltebre no va ser complet, ja que no se li va practicar un electrocardiograma, tot i que el pacient presentava símptomes d'un possible infart de miocardi, causa que va acabar provocant la mort de l'home. Tot i així, l'alt tribunal català considera que l'home ja patia afeccions anteriors que van fer evolucionar a pitjor l'afecció cardíaca.

El vespre del 29 d'agost del 2005, Juan Manuel V.A. va anar al CAP de Deltebre perquè patia una forta pressió a la zona de l'estómac i als dos braços i suava molt. La metgessa que el va visitar va comprovar a l'historial mèdic del pacient que ja anteriorment havia patit una hemorràgia digestiva. L'home, de 79 anys, fumador fins a cinc mesos abans i diabètic sense medicar, no va ser sotmès a cap prova de diagnòstic. La doctora li va subministrar dues injeccions i la situació de l'home va millorar. Li va receptar un analgèsic i una pastilla per al dolor estomacal.

No obstant això, l'home va passar una mala nit i l'endemà va tornar al CAP, on el metge que el va atendre el va derivar immediatament a l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Va ser allà on li van diagnosticar un infart i els metges van comunicar a la família que el cor només funcionava en un 35% i tenia els pulmons inundats, ja que l'atac havia començat el dia abans. Pocs dies després, Juan Manuel V.A. va millorar, va passar a planta i va ser donat d'alta el 7 de setembre.

El 9 de setembre va empitjorar greument, va ser ingressat d'urgència al mateix hospital, on va morir a primera hora del matí de l'11 de setembre.

La dona i els set fills de la víctima van considerar que el primer diagnòstic al CAP va ser erroni i negligent, perquè la metgessa no li va efectuar cap exploració o un electrocardiograma, tot i tenir "símptomes clars d'infart". Per això, la família demanava uns 76.800 euros d'indemnització per a l'esposa i 8.500 per a cada fill.

En canvi, la defensa de l'Institut Català de la Salut al·legava que l'home tenia antecedents per patologia digestiva i que això va fer suposar a la primera metgessa que es tornava a tractar del mateix problema. A més, els antecedents de tabaquisme i diabetis van fer empitjorar la situació.

Per tot això, el TSJC conclou que el mal diagnòstic de la metgessa del CAP va ser una de les causes de la mort, però no l'única. Per aquest motiu, l'alt tribunal català rebaixa la indemnització a la meitat del que pretenia la família i imposa a la Generalitat una compensació de 38.431 euros a la dona i de 4.270 euros a cadascun dels set fills.

stats