Societat 20/07/2019

Confirmen 101 casos de xarampió a Catalunya des de principis d'any

És tres vegades més alta que la xifra detectada en tot l'any passat

Ara
2 min
ENTRE ELS 12 I 15 MESOS I ELS 3 I 4 ANYS El nou calendari vacunal, que entrarà en vigor al gener, inclou que tots els nens tinguin accés per la Seguretat Social a dues dosis contra la varicel·la: una entre els 12 i els 15 mesos i una altra als 3 i 4 anys. Fins ara el sistema només cobria una vacuna als 12 anys si no s’havia passat la malaltia. El 2012 se’n va retirar la venda a les farmàcies.

BarcelonaL'Agència de Salut Pública de Catalunya ha confirmat que entre l'1 de gener i el 12 de juliol ha detectat 101 casos de xarampió, sis dels quals s'han donat en menors d'un any, i tots importats o relacionats amb un cas importat. Aquesta xifra representa que només a la primera meitat de l'any els casos de xarampió ja són el triple dels que es van registrar durant tot l'any passat. El 2018 Salut va confirmar tan sols 31 casos en tot l'any.

Actualment, el 84,5% dels casos confirmats aquest any han sigut persones que no estaven correctament vacunades, nou de les quals són professionals sanitaris. Salut detalla que sis dels casos han sigut nens menors d'un any i, per tant, encara no els tocava la primera dosi de la vacuna –que es posa als dotze mesos d'edat– i dos casos més estaven correctament vacunats per la seva edat, amb una dosi. A més, un total de 25 contagis –dels quals cap estava vacunat– han requerit ingrés hospitalari. Les zones afectades per brots de xarampió aquest any són Barcelona ciutat i altres poblacions de les comarques del nord i el sud de Barcelona, la Catalunya central, el Vallès Occidental i Tarragona.

El xarampió és una malaltia molt infecciosa causada per un virus de la família dels paramixovirus, i es transmet per gotes microscòpiques de saliva que queden suspeses a l'aire. L'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, també ha alertat els últims mesos que la xifra d’afectats per aquest virus s’ha quadruplicat a tot el món en els primers tres mesos del 2019. Hi ha hagut 112.000 casos fins al març, mentre que en el mateix període de l’any passat la xifra de contagis va ser d’uns 28.000.

Després d'una incubació que acostuma a durar entre quatre i dotze dies, aquest virus provoca en un primer moment febre alta, mal de coll i conjuntivitis, després de la qual cosa el pacient pateix una erupció cutània. Les complicacions són comunes i de tipus respiratori, com bronquitis i pneumònia, i la mortalitat puja al 0,2% dels afectats, gairebé sempre nens petits. El virus també pot causar complicacions neurològiques més greus i, en dones embarassades, mort fetal, en el pitjor dels casos.

Reintroducció del virus

L'Agència de Salut Pública ha recordat que a Catalunya el xarampió autòcton es considera eliminat des de l'any 2000 però els viatges internacionals i la mobilitat geogràfica en general "poden produir, ocasionalment, la reintroducció del virus del xarampió", segons s'informa en la seva pàgina web.

Actualment, a Europa hi ha diversos països amb brots actius de xarampió, per la qual cosa les autoritats sanitàries catalanes recomanen mantenir un bon nivell de cobertura de vacunació entre la població, atès que és una malaltia molt contagiosa. També recorden que és important que, abans de viatjar a un altre país, es verifiqui l'estat de les vacunes. Respecte al personal sanitari, l'Agència ha indicat que "és molt important que el personal que treballa en centres sanitaris estigui correctament vacunat i que si algun professional no està immunitzat correctament no atengui casos sospitosos de xarampió".

A Catalunya, la vacuna triple vírica, que inclou el xarampió, la rubèola i la parotiditis o galteres, es dona en una primera dosi als dotze mesos d'edat i als 3 anys en la seva segona dosi, segons el calendari de vacunacions sistemàtiques.

stats