SALUT
Societat 12/01/2013

Cristina Centeno: "Si la vacuna del papil·loma fos barata, recomanaríem vacunar també els nois"

Control: "Hem de vacunar perquè un percentatge del virus del papil·loma humà deriva en càncer". Seguretat: "No s'han demostrat efectes secundaris associats a la vacuna. És molt segura"

Lara Bonilla
3 min

BARCELONALa incidència del virus del papil·loma humà (VPH) creix entre les noies joves i també entre les dones d'uns 40 anys. N'ha parlat fa poc la ginecòloga Cristina Centeno al Congrés Català d'Obstetrícia i Ginecologia.

Quina és la prevalença del VPH?

Tradicionalment, semblava que a Espanya hi havia menys prevalença del virus del papil·loma humà (VPH). Però arran de l'estudi Cleopatra , que es va fer en dones sanes, hem vist que no és així i la prevalença del virus és del 14,3%, i en dones joves és del 29%. A Catalunya és una mica més alt que la mitjana: 18% de prevalença en la població d'entre 18 i 65 anys.

Per què en dones joves és més alt?

Perquè tenen més contactes sexuals. En els primers anys de la vida sexual, els contactes sexuals en homes i en dones són més freqüents, i les infeccions, també.

Què implica això?

Si no fem cap control ni vacunació, a Espanya el càncer de coll d'úter serà tan freqüent com en altres països. Hem d'actuar perquè hi ha moltes infeccions del virus del papil·loma humà i un percentatge d'aquestes infeccions derivarà en càncer. Com més infeccions, més risc de càncer.

Quin percentatge pot derivar en càncer?

Depèn del tipus de virus. El VPH 16 i el 18 són els més agressius (i són els que inclou la vacuna, a més d'un altre que és el que produeix les berrugues). Si una noia no es vacuna té risc de tenir el VPH 16, que és el més freqüent, i també el més oncogènic. Un 5% pot derivar en càncer.

Un cop superada la polèmica sobre la seguretat de la vacuna, com està funcionant?

A Espanya cada any es vacunen les noies d'uns 11 anys. Al món milions de dones ja s'han vacunat i s'estan fent seguiments i estudis, i no s'ha pogut demostrat cap efecte secundari associat a la vacuna. És una vacuna molt segura.

¿Les dones no adolescents també s'han de vacunar?

Totes les dones que tenen relacions sexuals tenen risc de tenir el virus del papil·loma humà. La vacuna és més eficaç abans de començar a tenir relacions sexuals però que n'hagis començat a tenir no vol dir que no puguis protegir-te. Sempre podem beneficiar-nos de la vacuna. A les dones sexualment actives amb diferents parelles els pot interessar vacunar-se perquè tenen més risc d'una infecció pel VPH.

La vacuna és eficaç en dones grans?

Tot i que no tant com quan tens 25 anys, fins als 45 anys és eficaç en un 50-80%. També et pot protegir. Sobretot en dones que han tingut una lesió precancerosa. Fins ara hem pogut demostrar que la immunitat dura deu anys i pot durar-ne deu més.

Quin tipus de càncer causa el VPH?

Es coneixia el VPH com a causant del càncer d'úter però també causa, en menys freqüència, càncer d'anus, de vagina i de penis. I també alguns tumors de boca i faringe. I la vacuna en homes també prevé aquest càncer i el de penis i anus. I també es poden beneficiar de la prevenció de les berrugues genitals. Als EUA, Nova Zelanda i Austràlia ja s'està vacunant els nois de 12 anys per evitar berrugues, possibles càncers i evitar la transmissió del VPH a les dones.

¿Aquí també caldria vacunar els nois?

Es recomana de manera individualitzada perquè són càncers poc freqüents i, en canvi, en les dones ho són més. ¿Val la pena vacunar els nois? Sí, però el problema és el cost-eficàcia de fer-ho. Si la vacuna fos molt barata, seria recomanable que també es posés als nois, però el problema és que el cost de vacunar és molt gran comparat amb els beneficis. Si no hi hagués crisi, seria recomanable vacunar-los.

stats