Societat 09/07/2020

Simón reconeix que les mesures al Segrià han sigut "valentes" i que "hi ha indicis d'un impacte favorable"

L'epidemiòleg assegura que la temporada de la fruita pot provocar brots fins a l'octubre

Núria Rius
2 min
Diverses persones creuen un pas vianants a la ciutat de València

MadridEl Segrià i Lugo són ara per ara les dues zones amb brots actius que preocupen més al ministeri de Sanitat on, a més, la majoria dels casos són asimptomàtics (entre un 60% i 70%), ha explicat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.

En el cas del Segrià, Simón ha reconegut que "hi ha un cert grau de transmissió comunitària", però que és baixa. Malgrat fer referència a l'anticipació, l'epidemiòleg ha destacat que les mesures preses el dissabte pel Govern han sigut "importants" i "valentes". Tot i que cal esperar encara uns dies per veure'n l'impacte, "hi ha alguns indicis que permetrien pensar que funcionen bé", ha explicat Simón.

Sobre l'origen dels brots, Fernando Simón ha explicat que els que neixen entre els col·lectius de temporers que treballen durant la campanya de la fruita, com és el cas del Segrià, seguiran fins al setembre o l'octubre. L'epidemiòleg ha explicat que la campanya de la fruita, és a dir, el sector de l'alimentació, "no tanca" al ser essencial i que, "malgrat les mesures que es prenguin, cal ser conscients i assumir que hi haurà algun brot més durant l'estiu".

Pel que fa als brots que hi ha arreu de l'Estat, Simón ha assegurat que s'estan gestionant de manera correcta, i que "no generen tant d'interès com els de Lleida, però que són brots que cal seguir amb molta precaució", i més quan els d'Aragó, València i País Basc han tingut episodis associats al de Lleida. En aquest sentit, i quan li han preguntat sobre la possibilitat que el govern central torni a assumir més control, el director del Centre de Coordinació ha recalcat que, "si les comunitats autònomes poden treballar entre elles amb el suport del ministeri", no aniran més enllà.

En general, Simón també ha destacat l'alta quantitat d'asimptomàtics, un 60% dels casos, i que la capacitat de diagnòstic segueix sent "ràpida", entre 48 i 72 hores. "Ara mateix som capaços d'identificar els brots, controlar-los i identificar-los. Si la tònica de les pròximes setmanes és com aquesta i aconseguim reduir-ne la magnitud, anem bé", ha assenyalat.

214 nous contagis les últimes 24 hores

El ministeri de Sanitat també ha informat de 214 nous contagis per coronavirus les últimes 24 hores, 16 menys que ahir. I de 2.491 casos a Espanya en l'última setmana. Pel que fa a les morts per coronavirus, les últimes 24 hores se n'han registrat cinc. A més, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha xifrat en 1.150 els hospitalitzats per covid-19 a l'Estat i en 139 els ingressats en unitats de cures intensives (UCI).

stats