Del groc i el blau al blanc i el gris: així es pintaran totes les escoles públiques de Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona les pintarà cada sis anys com a màxim

“Quan fèiem jornades de portes obertes hi havia espais que intentàvem esquivar”, admet el Dani Vidal, director de l’escola Ferran Sunyer, al barri de Sant Antoni de Barcelona. Des de la seva inauguració, l’any 2002, el centre no rebia una mà de pintura, però ara “llueix”, i ho fa sent pioner d’un canvi de paradigma dels colors amb què s’ha pintat l’escola. S’han deixat enrere els tons estridents que normalment s’associen als infants, i s’ha optat per uns colors neutres per aconseguir una “sensació d’amplitud, serenitat i lluminositat”.

La idea, però, no es quedarà al Ferran Sunyer, sinó que s’aplicarà a totes les escoles públiques de Barcelona en els propers cinc o sis anys. L’Ajuntament ha engegat un programa que preveu invertir 3 milions d’euros anuals per pintar fins a 30 escoles cada curs. Un cop totes estiguin pintades, se’n farà el manteniment com a màxim cada sis anys. Així ho va anunciar ahir la tinent d’alcaldia de drets socials, Laia Ortiz, des de l’escola Ferran Sunyer. La mesura afectarà a 160 equipaments, comptant les 153 escoles públiques de primària, tres escoles d’educació especial i cinc instituts-escola. Seguint les paraules del director del centre, Ortiz va afirmar que amb la mesura també es busca la “igualtat” entre les escoles públiques, perquè l’estètica és un factor important a l’hora de triar escola.

Blanc a les aules

La nova paleta de colors rebutja el blau, el verd o el groc per donar protagonisme als colors suaus –com el blanc, el beige o el gris– per donar “lluminositat i amplitud” a l’escola, segons va explicar Bet Cantallops, una de les arquitectes de la remodelació del centre, juntament amb Pere Ortega, de Saeta Estudi. “Hem fugit d’associar la coloraina amb un espai infantil: els nens també poden entendre que hi ha espais diferents segons els colors”, va dir. Així, les aules estan pintades bàsicament de blanc, amb alguns tocs en vermell, com algunes columnes i radiadors, i els espais de joc i de circulació tenen colors “més vibrants” i vius. Segons el director, el canvi és “molt positiu” per a professors i alumnes.

Ho corrobora Josep Vivas, expert en psicologia de la ciutat de la UOC. “En funció de com es pinten les parets tenim unes sensacions o unes altres”, afirma, perquè hi ha colors “que estimulen” i d’altres “que tranquil·litzen”. De fet, Vivas explica que els colors poden condicionar-nos tant que al CAR de Sant Cugat van pintar les parets per “augmentar el rendiment dels atletes”.

Més continguts de