Dos morts i un ferit crític per una allau a la Vall d'Aran

Eren investigadors d'un projecte europeu coordinat pel CSIC que feien treballs d'estudi i recerca a la zona

Els Bombers de la Generalitat i els Pompiers d'Aran han localitzat dos homes morts i un tercer ferit crític que havien quedat atrapats per una allau a la Vall d'Aran. Els fets han passat a les 10 del matí a la vall de Conangles, a la zona de la boca sud del túnel de Viella. Els tres atrapats per l'allau eren investigadors d'un projecte europeu coordinat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), i es trobaven a la zona per fer uns treballs d'estudi i recerca. El projecte compta amb la col·laboració d'altres institucions, com la Universitat de Barcelona (UB).

Les dues víctimes mortals eren un home de 43 anys, veí de Vilaller (Alta Ribagorça) i natural de Guipúscoa, i un home de 39 anys i veí de Benasc (Osca). El ferit crític és un home de 44 anys i veí de la Vall de Boí. A primera hora del matí els tres investigadors han sortit de l'edifici del projecte europeu situat a la boca sud del túnel de Viella per dirigir-se al Lac Redon, per fer un treball de camp. Però al cap d'una estona, el responsable de l'equip, davant la impossibilitat de contactar amb els tres investigadors, ha avisat els serveis d'emergències. Tot seguit s'ha activat l'operatiu de recerca i poc després s'han pogut trobar les víctimes.

El responsable del Grup de Rescats de Muntanya dels Pompiers d'Aran, Juanmi Riu, ha explicat que els tres atrapats s'han pogut localitzar en escassos minuts gràcies a l'Aparell de Recerca de Víctimes d'Allaus (ARVA) que portaven. Un dispositiu de detecció que es fa servir, precisament, en cas de quedar colgat per una allau. Els equips de rescat s'han desplaçat a la vall de Conangles amb helicòpter i al cap de tres minuts d'arribar al lloc han trobat, amb el senyal d'un ARVA, un primer home semienterrat.

Aquesta primera persona estava conscient amb múltiples fractures. Un helicòpter medicalitzat del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha evacuat l'home, amb politraumatismes de gravetat, a l'Hospital de Viella. Al cap d'una estona, l'helicòpter medicalitzat l'ha traslladat a l'Hospital de Bellvitge en estat crític, on continua ingressat.

Aturada cardiorespiratòria

Pel que fa a les víctimes mortals, els equips han detectat el senyal d'un segon ARVA i en cinc minuts han localitzat un home enterrat a pocs metres de profunditat. Al cap de pocs minuts, també han trobat un altre home semienterrat a un lateral de l'allau. Ambdós presentaven una aturada cardiorespiratòria i els serveis d'emergències no han pogut fer res per evitar la mort.

Segons el responsable del Grup de Rescats de Muntanya dels Pompiers d'Aran, els tres investigadors anaven perfectament equipats i els ARVA que portaven han facilitat la feina de localització. Riu ha apuntat que a la zona de la vall de Conangles el perill d'allau era de 3 sobre 5, però es creu que a la muntanya hi havia unes plaques formades pel vent que han desencadenat l'allau. De fet, des de Protecció Civil s'ha recordat que el perill d'allau és de 3 sobre 5 a tots els sectors del Pirineu i del Prepirineu, tot i que ha augmentat lleugerament al Pirineu Oriental.