Societat 28/06/2018

Dues noies empaten en la millor nota de la selectivitat amb un 9,9

El 96% dels estudiants aproven les PAU d'enguany amb una nota mitjana del 6,6

Ara
3 min
Un grup d'estudiants s'examina de la selectivitat 2018, a la facultat de Biologia de la UB

BarcelonaUn 9,9 és la nota més alta de la selectivitat del 2018 i l'han tret dues noies. Es tracta de Claudia Valero de la Flor, que estudia al col·legi Santa Teresa de Jesús, de Tarragona, i Rosa Milian Costa, que ha estudiat a l'Institut Jaume Vicens Vives de Girona però és de Barcelona.

De les comarques de Girona, hi ha hagut un triple empat amb un 9,8. Es tracta de Pol Valero, estudiant de La Salle Girona; Elisenda Veciana, de l'Institut Pere Alsius i Torrent de Banyoles; i Martina Cots Costa, de les Preses i alumne de l'Institut Bosch de la Coma d'Olot. A Lleida, la màxima nota és el 9,7 de la Maria Ciria Puigpinós, del Lestonnnac, de Lleida.

Tot i les excel·lents notes que han tret, encara ningú ha igualat el 10 que va treure per primer cop Carles Domingo, de Vilanova i la Geltrú, a la selectivitat del 2014. Amb els seus resultats a la mà, els estudiants que no estiguin d'acord amb la puntuació obtinguda poden decidir ara demanar la revisió de la qualificació obtinguda en els exàmens.

En total, els estudiants catalans han tret un 6,622 de mitjana, que sumada a la mitjana de batxillerat -val un 60% del total-, de 7,37, ha deixat la nota d'accés a la universitat amb un 7,088 de mitjana.La immensa majoria dels estudiants ha aprovat la selectivitat: ho han fet el 96% dels estudiants, dos punts més que l'any passat.

Castellà, l'assignatura obligatòria amb pitjor nota

Aquestes notes mitjanes s'han mantingut pràcticament sense canvis respecte l'any passat, quan a les PAU es va registrar una mitjana de 6,64 i d'accés a la universitat un 7, amb una mitjana d'expedient de 7,38. La matèria comuna amb una nota més alta és l'alemany, amb un 8,55, seguida de l'italià, amb un 7,91, i l'anglès, amb un 7,41. La nota més baixa és la llengua castellana i literatura i la història, amb un 6,46.

Entre les notes de les matèries de modalitat, només física i dibuix artístic superen el 7. Economia de l'empresa, dibuix tècnic, geografia, matemàtiques aplicades a les ciències socials i tecnologia industrial no arriben a un 6 de mitjana.

Per demarcacions, Lleida és la que té una mitjana d'expedient més alta, amb un 7.5, i també la nota d'accés més alta, amb un 7,182, seguida de Barcelona (7,087), Girona (7,076) i Tarragona (7,052). En canvi, Girona és la demarcació amb una mitjana més alta de les PAU.

PAP per a graus d'Educació

El 59.1% dels estudiants que es van presentar a la prova d'aptitud personal (PAP) per accedir als graus d'Educació, que s'han realitzat per segona vegada, han resultat aptes. Dels 3.405 matriculats només han passat els dos exàmens 1.914, un xifra lleugerament per sota de la del 2017, que va ser de 1.931.

D'aquí dues setmanes sabran si han entrat a la universitat

Els resultats de la selectivitat es podien consultar des d'aquest dimecres al portal Accesuniversitat.gencat.cat. Aquest any van fer la prova 34.000 alumnes, un 5,6% més dels que van fer les proves d’accés a la universitat (PAU) l’any passat. Ara hauran d'esperar dues setmanes perquè surtin les notes de tall i saber si han entrat a la carrera que han triat.

Canvis a les PAU per al 2020

La Secretaria d'Universitats i Recerca ha informat també que el sistema de ponderacions per calcular la nota d'admissió als graus universitaris canviarà a partir del 2020. La principal novetat és que les matèries de modalitat que serveixen als estudiants per pujar nota en l'admissió deixen d'estar adscrites a les cinc branques de coneixement i per tant, es dota de més flexibilitat a les universitats per determinar quines assignatures tenen més pes per accedir a una determinada titulació. Les universitats han acordat un nou quadre de ponderacions on, com a mínim, hi ha per a cada grau, tres matèries de modalitat que ponderen al màxim coeficient possible.

Amb aquest sistema, per exemple, es donarà més pes a Història de la Filosofia que, en desaparèixer els darrer any de la fase general, ponderarà a tres graus de ciències de la salut, fisioteràpia i infermeria, amb un 0,2 i a psicologia amb un 0,1. També ponderarà amb un 0,2 en dues dobles titulacions d'enginyeria, una de matemàtiques i una altra de nutrició, així com en més titulacions d'Arts i Humanitats i Ciències Socials. Així, passarà de ponderar per entrar a 162 graus, a 252 titulacions.

El sistema de ponderacions serà igual en tots els títols de grau d'idèntica denominació per garantir l'equitat del sistema d'accés a la universitat.

stats