Societat 20/01/2013

Diumenge ventós: ratxes de més de 120 km/h al sud

El mestral avui bufarà amb ratxes huracanades a les Terres de l'Ebre, però també es deixarà sentir amb cops de 60 o 70 km/h en molts altres indrets

Marc Candela
2 min
Hem encetat el diumenge amb molts núvols i fins i tot algunes gotes / ELISABET ROCH

BarcelonaTot i que hem encetat el diumenge amb cel tapat i encara alguns plugims dispersos, avui no serà una jornada de paraigua. De fet, al migdia ja no plovisquejarà enlloc i només s'escaparan alguns flocs residuals al vessant nord del Pirineu. I havent dinat fins i tot gaudirem de grans clarianes.

La pertorbació ahir ens va deixar aigua -entre 40 i 70 litres al vessant sud del Pirineu- i avui ens portarà vent. El mestral ja ha assolit cops de 137 km/h a Fredes (Baix Maestrat), 126 a Mas de Barberans (Montsià), 121 a l'Albiol (Baix Camp) o 111 al Perelló (Baix Ebre), i fins a última hora de la tarda continuarà bufant amb molta força a les comarques del sud. El vent, però, també es deixarà sentir amb ganes al País Valencià, al Rosselló, a alta muntanya i a les Illes -la tramuntana es girarà a mig matí-, i fins i tot cap al pla de Lleida o el Prelitoral central s'enregistraran cops de 60 o 70 km/h.

Tot plegat, amb una sensació d'hivern més clara que ahir. De matinada només ha glaçat a les cotes altes del Pirineu, però al migdia els termòmetres quedaran força frenats i la presència encara d'alguns núvols i del fort vent farà que una bona jaqueta sigui imprescindible arreu del país.

I la setmana que demà encetem vindrà marcada pel pas d'un seguit de sistemes frontals que ens deixaran un panorama variable, amb força núvols però poques estones de paraigua. El vent no bufarà amb tanta intensitat com avui, però no acabarà de desaparèixer i dificultarà la formació de boires a l'interior. L'ambient es mantindrà fred, però, com ja ha passat avui, la combinació de núvols i vent farà que les glaçades matinals siguin febles i aïllades.

A www.ara.cat trobareu la previsió actualitzada amb els últims mapes del temps. Recordeu que podeu compartir dades i fotografies a través de la Méteo Social.

stats