Societat 31/07/2017

Espanya presenta formalment la candidatura de Barcelona per a la seu de l'EMA

Es tracta d'un dossier tècnic en el qual s'expliquen els criteris indispensables per acollir l'Agència Europea de Medicaments a la Torre Glòries, l'antiga Torre Agbar

Efe
2 min
La Torre Agbar serà la seu de l'EMA si finalment l'acull Barcelona.

MadridEl ministeri de Sanitat ha presentat formalment la candidatura de Barcelona per a la nova seu de l'Agència Europea de Medicaments (EMA). Ho ha fet al Consell Europeu, a través d'un dossier tècnic en el qual s'expliquen els criteris que són requisits indispensables per poder acollir-la. L'equip tècnic de la candidatura, format per representants del ministeri de Sanitat i d'Afers Estrangers, de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona, ha elaborat el dossier. El document, a part d'explicar els sis criteris indispensables per poder ser la seu de l'EMA, recull un setè apartat en el qual s'exposa "el potencial d'Espanya en innovació i investigació".

El primer apartat se centra a parlar de l'edifici que ofereix la candidatura, la Torre Glòries (l'antiga Torre Agbar), un edifici al centre de Barcelona amb més de 30.000 metres quadrats que s'adapta als requisits que l'Agència Europea de Medicaments va sol·licitar. El segon apartat aborda l'accessibilitat de la ciutat de Barcelona i de l'edifici en si. Es fa esment a l'aeroport del Prat, que acull més de 44 milions de passatgers anuals, amb més de cent companyies aèries operant a més de 205 destins diferents i la seva connexió amb vols diaris a 21 capitals europees, a l'Àsia i a Amèrica. També se subratlla la connexió ferroviària d'Espanya, amb els trens d'alta velocitat i en especial la connexió Barcelona-Madrid en només dues hores i mitja, o la que permet en només 35 minuts arribar de l'aeroport a la Torre Glòries.

El tercer i quart apartat expliquen els serveis que el personal de l'EMA tindrà a Barcelona a disposició de les seves famílies. Es detalla que Barcelona té 41 col·legis en llengua estrangera, dels quals 18 són internacionals i 21 més en llengua estrangera (però que segueixen el currículum local). L'oferta educativa la completen 312 guarderies i 9 universitats. En aquest apartat s'aprofundeix també en el sistema públic de salut que té Espanya, els seus serveis socials i l'oferta d'habitatge de la ciutat. El cinquè apartat, un dels més importants segons el ministeri, exposa el pla de continuïtat que ofereix Espanya perquè l'EMA pugui seguir treballant i garantir així la seguretat dels pacients europeus.

Reforçar el personal de l'agència espanyola

Es destaca "la fortalesa" de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), que és "una de les agències nacionals que més feina fa actualment a l'EMA". Per això, es crearia un grup de coordinació entre l'agència espanyola i l'europea perquè es pugui assumir part del treball a Espanya mentre es fa el trasllat. També es reforçaria el personal de l'agència espanyola, s'invertirien gairebé 3 milions d'euros i es plantejaria crear a Londres una oficina per preparar el trasllat dels gairebé mil treballadors de l'agència i les seves famílies.

En l'últim apartat, el de la innovació i la investigació, l'equip tècnic destaca que Espanya va ser el primer país a desenvolupar una legislació nacional d'assajos clínics i que és, a més, líder en assajos clínics de medicaments de teràpies avançades. També es posa èmfasi en la "solidesa de la indústria farmacèutica, que és el sector líder en productivitat del país", segons el dossier.

stats