França

La llei que prohibeix el vel integral entra en vigor avui

Les dones que portin burca o nicab a l'espai públic s'exposen a una multa de 150 euros. La llei té el suport de la majoria de francesos però és criticada pels grups de defensa dels drets humans

Les dones que portin vel integral als espais públics de França s'exposen des d'avui a una multa de 150 euros i / o un curs de ciutadania, en virtut l'entrada en vigor de la llei que prohibeix cobrir-se el rostre. Els homes que obliguin una dona a tapar-se la cara poden ser sancionats amb un any de presó i 30.000 euros de multa, condemnes que es dupliquen en el cas de menors.

França és el primer país europeu que impulsa una prohibició total a escala nacional, que afecta carrers i places, cinemes i restaurants, i equipaments i transports públics.

Segons les enquestes, la majoria dels francesos està d'acord amb la mesura, que ha despertat en canvi les crítiques dels col·lectius de defensa dels drets humans i sectors de la comunitat musulmana (la més gran d'Europa), que denuncien la vulneració de les llibertats de consciència, religió i expressió. Per evitar denúncies de discriminació, formalment, la llei ha estat formulada com una prohibició genèrica d'encaputxar-se.