Societat 27/02/2013

Gallardón: "Mai, mai no he provat el cànnabis"

Alfred Bosch (ERC) el convida a provar-lo per decidir amb coneixement de causa la seva legalització i no semblar "mossens parlant del matrimoni"

Efe
2 min
El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, al Congrés.

MadridEl ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha assegurat aquest dimecres que "mai, mai" no ha provat el cànnabis, i ha reconegut que ha tingut exemples "molt dolorosos, molt propers a mi", en relació amb les drogues.

Gallardón ha fet aquesta confessió al Congrés en resposta al diputat d'ERC Alfred Bosch, que li ha preguntat directament si havia provat aquesta substància. En una interpel·lació urgent sobre els beneficis econòmics i fiscals de la legalització del cànnabis, el parlamentari ha aconsellat Gallardón provar el cànnabis per no semblar "mossens parlant del matrimoni".

El ministre ha recordat la famosa frase de l'exalcalde de Madrid Enrique Tierno Galván: "El que no estigui col·locat, que es col·loqui", durant una intervenció dirigida als joves quan era regidor de l'Ajuntament.

"No entraré en temes personals", ha advertit Gallardón, que ha assegurat que, com a conseqüència d'aquella "trivialització", molts joves es van iniciar en el cànnabis, "una droga que no mata", però que "pel camí van fer el salt cap a altres drogues que sí que maten i alguns van morir".

El titular de Justícia ha admès la pertinència d'obrir un debat, tot i que enfocat en els efectes del consum de cànnabis per a la salut, i no en els beneficis per a l'erari públic.

"Crec que no han de prevaler els interessos recaptadors de l'Estat sobre el dret a la salut", ha assenyalat Gallardón, que ha demanat no frivolitzar "però tampoc eludir" el debat, de manera que s'ha mostrat a favor de convocar els experts i analitzar per què cap país de la Unió Europea "ha seguit un camí generalitzat" en la liberalització de la substància.

També ha demanat una reflexió sobre per què "el liberal" Barack Obama, "a qui vostè ha convocat com a referent, segueix mantenint la prohibició als Estats Units".

El ministre s'ha referit també a la decisió de l'Ajuntament de Rasquera (Tarragona) d'instal·lar una plantació de cànnabis, i ha recordat que l'alcalde del municipi, Bernat Pellisa (ERC), va justificar la iniciativa pel fet que podia ajudar econòmicament a la independència de Catalunya.

"Si seguim per aquest camí, i el discurs del seu partit no és només treure Catalunya d'Espanya, que significa treure-la d'Europa i de l'euro, sinó que a més vol situar-la com un estat al sud d'Europa que viola la legalitat internacional i que es finança mitjançant el tràfic d'estupefaents, no crec que sigui el camí intel·ligent", ha advertit Gallardón.

Bosch, per la seva banda, ha argumentat que la regularització del cànnabis ajudaria a combatre la crisi i a generar ocupació, ja que suposa un comerç de 6.000 milions d'euros, que pot significar per a les arques públiques entre 200 i 500 milions d'euros, "que no anirien gens malament".

stats