SOCIETAT/MEDI AMBIENT
Societat 14/05/2013

La Generalitat reconeix que l'abocament de nafta de Repsol ha afectat els aqüífers

La gravetat de la fuita podria comportar a la multinacional una sanció d'entre 500.000 i un milió d'euros

Efe
3 min

BarcelonaEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha reconegut que l'abocament que Repsol va patir l'octubre de l'any passat va ser de 6.000 tones de nafta i que va afectar els aqüífers i les aigües subterrànies associades, on han detectat la presència de compostos de benzè.

El conseller ha informat que l'Agència Catalana de l'Aigua ha incoat un expedient sancionador per una presumpta infracció molt greu per l'abocament de nafta al subsòl, que ha afectat l'al·luvió del Baix Francolí al terme de la Pobla de Mafumet, al Tarragonès, "que ha causat danys al domini públic hidràulic".

Atesa la gravetat de l'abocament, que podria comportar a Repsol una sanció administrativa d'entre 500.000 i un milió d'euros per infracció molt greu contemplada a la llei d'aigües, la Generalitat també va posar el cas en coneixement de la Fiscalia de Tarragona el passat 24 de gener.

En respostes parlamentàries als grups del PSC i ICV, que van presentar un total de 47 preguntes sobre l'abocament ocorregut en el complex petroquímic nord de Repsol, Vila explica que l'accident es va produir per un abocament de nafta "a través d'un porus de 18 mil·límetres de diàmetre, produït per oxidació, en el tram d'una canonada o línia soterrada".

Malgrat que aquesta canonada disposa per a la seva protecció a la corrosió d'un recobriment bituminós a base de brea, l'avaluació provisional de la fuita de nafta és d'unes 6.000 tones.

El 31 d'octubre de l'any passat, l'empresa va comunicar a l'Agència Catalana de l'Aigua que durant un mostreig rutinari havia detectat la presència d'hidrocarburs en un piezòmetre i que iniciava una investigació per determinar l'origen i les mesures correctores més adequades, segons explica el conseller.

El 5 de novembre, el cap de Qualitat i Medi Ambient de la refineria de Repsol a Tarragona va comunicar a la Generalitat "la producció d'un incident puntual (fuita de nafta) i l'inici de treballs per restaurar l'entorn afectat".

"Encara que es tracta d'un greu incident per la quantitat abocada, les afectacions al medi (aqüífers, terra i subsòl) han sigut de caràcter lleu", assegura el conseller.

En una altra resposta, Vila reconeix que la fuita de nafta "ha provocat afeccions als aqüífers i les aigües subterrànies associades".

"En els aqüífers s'ha detectat presència de nafta en fase lliure i l'afectació per fase dissolta d'hidrocarburs, principalment per compostos de benzè, MTBE i ETBE", informa el conseller.

Segons Vila, l'ACA ha realitzat diverses inspeccions en el riu Francolí amb presa de mostres i analítica de paràmetres fisicoquímics de l'aigua.

"Únicament en les realitzades aigües avall de les instal·lacions de Repsol es van detectar traces de benzè i ETBE per sota del límit de quantificació de l'ACA, que és de 2 ug/l per al benzè i de 30 ug/l per a l'ETBE", conclou el conseller, que assegura en una altra resposta que els serveis territorials d'Interior a Tarragona han anat fent el seguiment d'aquest episodi i de les actuacions.

Segons Vila, "la Delegació del Govern a Tarragona ha treballat la coordinació interdepartamental i ha mantingut contactes amb els ajuntaments afectats, amb l'empresa i amb el sindicat Unió de Pagesos per fer el seguiment constant de les conseqüències que es deriven de l'abocament".

Des que es va produir l'abocament, l'ACA pren mostres i analitza les aigües tant superficials com subterrànies als rius, mines i pous de la zona i també, segons Vila, inspecciona el seguiment de les tasques d'investigació i reparació que està portant a terme Repsol Petroli SA.

També ha verificat "que l'empresa Repsol garanteix l'aigua de qualitat als pagesos mitjançant el subministrament alternatiu a través de l'empresa Aitasa".

El conseller ha informat en la seva resposta que també té obert un expedient contra Repsol "de responsabilitat mediambiental".

stats