BENESTAR

El pla del Govern per a la Mina: prou ciment i més acció social

L’executiu pretén enderrocar l’edifici Venus, el més degradat

El Govern vol reorientar el Consorci de la Mina, la principal institució d’aquest barri de Sant Adrià de Besòs, perquè tingui una funció més social i deixi de banda les grans obres urbanístiques. Així ho han confirmat a l’ARA fons de la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies. La consellera, Dolors Bassa, presideix el Consorci i el Govern és l’administració que hi té més representants, seguit de l’Ajuntament de Sant Adrià, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.

De moment avui es reuneix la comissió executiva del Consorci, que no es convocava des d’abans de Nadal. Serà una reunió tècnica, segons fonts pròximes al Consorci, però és la primera que es fa després de la mort d’un noi al port Olímpic de Barcelona que va fer fugir unes 480 persones del barri -segons el recompte de les administracions- per por de la venjança del clan gitano a què pertanyia la víctima. Amb la situació més calmada, més de la meitat de les famílies que van fugir ja han tornat al barri, però els principals problemes de la Mina continuen sense resoldre’s.

Precisament per això la conselleria pretén dedicar més esforços a la feina social al barri. Això s’hauria de traduir en mesures concretes, com aconseguir obrir una escola bressol i una de segona oportunitat per a adults que vulguin reprendre la formació. També implica lluitar amb més força contra el fracàs escolar, que arriba a afectar un 80% dels estudiants de secundària.

De moment, a partir d’avui s’obre un període de tres o quatre mesos per estudiar com es fa i d’on es treuen els recursos. Això és especialment important per tirar endavant un projecte que semblava que s’havia deixat de banda: enderrocar l’edifici Venus, el més degradat del barri. El Govern vol ara que els pressupostos del 2017 ja incloguin les partides per expropiar els veïns que encara hi viuen. L’alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, havia canviat d’idea i el desembre del 2014 el Consorci va aprovar un pla per rehabilitar l’edifici, però l’equip de govern del PSC governa en minoria a Sant Adrià de Besòs i, sobre el paper, encara figura que cal enderrocar-lo.

La recuperació de la voluntat d’enderrocar l’edifici Venus ja va causar la dimissió del càrrec que tenia al Consorci un dels homes de confiança de l’alcalde de Sant Adrià, Juan Carlos Ramos. Ramos va dimitir per “la falta de resposta política del Consorci” a les famílies pendents de reallotjament a l’edifici Venus des del febrer de l’any passat. El Consorci pretenia allotjar a l’edifici pendent d’enderrocar famílies a qui havien adjudicat pisos de lloguer social.

Avui també s’han de tancar els nous contractes per a les empreses de seguretat privada que han de vigilar els pisos buits del Consorci. Fins ara se n’havien adjudicat a empreses que no tenien autorització per fer feines de seguretat privada i darrere d’algunes de les quals hi havia clans gitanos dels que es disputen el control de la Mina.