El Govern assenyala els "flagrants incompliments" del PP com la causa de l'ajornament dels Jocs Mediterranis de Tarragona

Neus Munté demana als diputats del PP que "donin la cara" i "busquin els diners" per garantir que l'esdeveniment se celebrarà a Catalunya

Si els Jocs Mediterranis de Tarragona pengen d'un fil és, segons el Govern, per culpa dels " flagrants incompliments" dels compromisos del PP, que podrien obligar a ajornar un any la celebració de l'esdeveniment. Així ho ha manifestat la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, durant la sessió de control al ple del Parlament. La número dos de Carles Puigdemont s'ha dirigit directament a la bancada popular per demanar-los "explicacions" i exigir-los que "donin la cara" i intentin salvar els Jocs.

"Volen fer el favor de donar explicacions? Facin política, trobin els diners, donin la cara", ha expressat Munté amb contundència. A més, ha demanat que els diputats del PP a Catalunya intercedeixin davant el govern espanyol perquè " no malmeti la imatge internacional" de Tarragona, una ciutat que "depèn del turisme" i que encara és a temps que la celebració dels Jocs "no s'escapi". 

L'advertiment de Munté no ha agradat a la bancada del PP, i el seu portaveu, Enric Millo, ha criticat que la consellera "controli" els grups parlamentaris, quan es tracta de la sessió de control al Govern. "Que cadascú faci la seva funció", ha dit Millo.

La ciutat, immersa en una negociació 'in extremis' per salvar els Jocs Mediterranis, es podria veure abocada a ajornar la celebració un any, a la vista d'un pressupost insuficient que no dóna garanties de tenir les infraestructures a punt per a la cita. Fonts pròximes a la reunió veuen a hores d'ara perduda la batalla per salvar els Jocs 2017 per a la ciutat catalana, tot i que es resisteixen encara a tirar del tot la tovallola.

Fins ara la inversió pública compromesa –entre Generalitat, Estat, Ajuntament, Diputació de Tarragona i Barcelona i Universitat Rovira i Virgili– arriba als 53,8 milions d'euros, però l'esperança dels organitzadors era que l'Estat hi invertís més diners. La Generalitat de Catalunya ha invertit més de 15 milions en aquesta iniciativa, més del doble del que ha aportat fins al moment l'Estat, que s'havia compromès a aportar 6,4 milions d'euros dels 53. Les diputacions de Tarragona i Barcelona han reportat més de 10 milions, mentre que el consistori tarragoní hi ha invertit 12 milions, i es busca inversió privada per garantir-ne la viabilitat.

La confirmació oficial de l'ajornament dels Jocs Mediterranis no arribarà, previsiblement, fins aquesta setmana, que és quan el comitè organitzador té previst fer una roda de premsa. Tota la comitiva dels Jocs està reunida a Algèria amb el Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis (CIJM), valorant aquesta opció, que pren força cada hora que passa.