Successos
Societat 08/07/2011

La Guàrdia Civil confisca 30.000 productes falsificats a l'aeroport del Prat

Els productes –que anaven destinats al 'top manta'– estan valorats en set milions d'euros. L'operació ha permès identificar unes vint persones, la majoria de les quals eren intermediaris

Efe
2 min

BarcelonaLa Guàrdia Civil ha confiscat avui a l'aeroport del Prat uns 30.000 productes falsificats, valorats en uns set milions d'euros, en una operació que ha permès neutralitzar una de les vies d'entrada massiva a Espanya de gènere destinat al top manta. El responsable de l'oficina d'Inspecció Fiscal de la Guàrdia Civil a l'aeroport, l'alferes Ignacio Cabello, ha explicat que l'operació ha permès identificar una vintena de persones, la majoria intermediaris situats un escalafó per damunt dels venedors ambulants.

El gènere intervingut, com ulleres de sol, cinturons, bosses, carteres, moneders, polos, rellotges, gorres i pantalons, va arribar a l'aeroport barceloní ja amb l'estatus comunitari, perquè, malgrat que el seu origen era Bulgària, ja havia aconseguit burlar els controls europeus a través de Grècia. Cabello ha destacat la importància d'aquesta operació, perquè més enllà del cop que suposa la confiscació del material –una de les més voluminoses d'aquest any–, també ha permès recollir molta informació als investigadors sobre el funcionament de les estructures que estan per damunt dels venedors ambulants del top manta.

En aquest sentit, ha destacat que algunes de les partides arribades a Barcelona van ser interceptades per la Guàrdia Civil a Premià de Mar (Maresme) o Cambrils (Baix Camp) quan se n'anaven a fer càrrec els intermediaris, la majoria originaris de països de nord i el centre d'Àfrica.

Operació Athenas

Per aquest motiu, l'operació Athenas continua oberta, amb l'objectiu de detenir el suposat cap de la banda, que se sospita que és a Bulgària, i avançar en la desarticulació de les xarxes que nodreixen de productes els venedors de manta que a l'estiu inunden el litoral espanyol. La unitat contra el frau fiscal de la Guàrdia Civil va començar la investigació a finals d'abril, quan va detectar l'arribada massiva de gènere procedent de Grècia, que ja gaudia de l'estatus comunitari que li garanteix lliure circulació per la Unió Europea, encara que van sospitar del seu contingut perquè la descripció del material era molt inconcreta. En comprovar el material, els agents van descobrir que hi havia peces falsificades amb molta precisió de marques principals, cosa que els va permetre enllaçar amb les persones que feien d'intermediaris amb els venedors ambulants, que van ser imputats.

stats