ENERGIA
Societat 24/11/2015

Ja no queda gas a la plataforma Castor

Martí Gelabert
2 min
El Castor s’acabarà segellant un cop hagin extret tot el gas dels pous.

BarcelonaJa no hi ha gas al Castor. L’empresa que es fa càrrec per ordre del govern central del magatzem marítim a la costa d’Alcanar i Vinaròs, Enagás, ha finalitzat la primera fase del procés d’hibernació del polèmic dipòsit. Fa dos anys que l’Estat va ordenar tancar el magatzem submarí arran dels terratrèmols -més de sis mil sismes de baixa intensitat- que van afectar la costa, dos dels quals van superar els quatre graus a l’escala de Richter.

L’Estat es manté a l’espera de rebre els informes encarregats a experts internacionals de la Universitat de Standford i del MIT de Massachusetts per corroborar la vinculació directa entre els terratrèmols i l’activitat del Castor. Si es confirma, com s’espera, el magatzem no es tornarà a obrir, i la primera opció del ministre d’Indústria, José Manuel Soria, és desmantellar la planta. Tot i així, el president d’Enagás, Antoni Llardén, va confirmar a l’estiu que la reobertura de la planta segueix oberta. Ara per ara s’està procedint a aquesta hibernació. Es duu a terme en tres fases, la primera de les quals, i que ja ha finalitzat, ha passat per extreure tot el gas de la superfície, de la plataforma, del gasoducte i de les instal·lacions de terra. La segona fase es dedica a la preservació i manteniment dels equipaments en condicions de seguretat, mentre que el procés culminarà amb el segellament dels 12 pous.

ESCAL UGS nega la relació amb els sismes

En direcció contrària als informes oficials, el president d’ESCAL UGS -la concessionària del magatzem Castor-, Recaredo del Potro, va rebutjar ahir la relació directa entre els sismes i les injeccions de gas matalàs que es duien a terme en aquell moment. Del Potro, que a més a més titlla “d’erronis” aquests informes, va defensar davant els jutges que es tracta d’una “sismicitat natural” i una coincidència “curiosa”. També va assegurar que l’empresa va dur a terme “tots els estudis de sismologia que se li van requerir” i que va tenir en compte les dades sobre el risc que ja incorporaven els informes de l’empresa Shell, l’antiga explotadora de la instal·lació.

stats