Societat 13/04/2012

Josep, el català que no paga, crea 'escola'

El conductor que es nega a pagar en un peatge de l'AP-7 i que n'ha fet un vídeo ja té un 'deixeble'. Josep Casadellà va crear al setembre un esdeveniment a Facebook en què intentava arrossegar més gent a fer aquest tipus de protesta

Sílvia Barroso
2 min

BarcelonaEs diu Josep Casadellà, segons la signatura que consta en el vídeo pujat a YouTube, i és el català que no paga. No paga, almenys, en un peatge de l'AP-7. I no paga, almenys, segons el que afirma i el que es veu en el vídeo que ha difós i que triomfa a la xarxa, titulat 'Bona nit, no vull pagar'.

Ell mateix va intentar al setembre atraure altres conductors cap a aquest tipus de protesta. Consisteix a demanar als encarregats dels peatges que els deixin passar de franc i explicitar que ho fan per protestar pel desequilibri entre el que es paga per les infraestructures a Catalunya i el que es paga, o no es paga, en altres territoris.

Casadellà va crear un esdeveniment a Facebook per proposar aquesta acció l'11 de setembre. Hi va publicar una carta que, segons anunciava, havia fet arribar al departament de Territori i Sostenibilitat per fer-los saber que, a partir d'aquell moment, no pagaria cap peatge més. Ara, però, s'ha convertit en un petit fenomen arran del vídeo penjat a YouTube el 29 de març, que ha rebut aplaudiments dels usuaris de la xarxa però també crítiques dures.

El 'català girona' que tampoc vol pagar

Uns dies després, aquest dilluns 9 d'abril, un usuari que firma 'català girona', va difondre a la mateixa xarxa social un altre vídeo del mateix estil, que un lector ha fet arribar a l'Ara.cat. És el que podeu veure sobre aquestes línies, amb el títol 'Jo tampoc vull pagar autopista'.

En aquest cas, el conductor s'ofereix a l'encarregat del peatge a tirar enrere el vehicle perquè pugui prendre nota de la matrícula amb comoditat. Després d'aquest tràmit, el deixen passar sense pagar. I ell remarca que vol que l'encarregat del peatge transmeti als seus caps les motivacions de l'acció. "Els ho expliques, eh, això! Els ho expliques, eh, per això! Merci!", insisteix.

Siguin escenificacions o accions espontànies de desobediència civil, els vídeos estant atraient una gran quantitat de visites i de comentaris a YouTube i Facebook. La majoria dels comentaris són a favor de l'acció, però n'hi ha d'altres que consideren la protesta absurda o injustificada o bé que no creuen en l'autenticitat dels vídeos.

stats