Societat 17/03/2017

Tot un bloc obligat a pagar per una explosió provocada a Premià de Mar

L'Ajuntament envia als veïns afectats la factura d'apuntalament de l'edifici i dels àpats dels primers dies

Xavi Tedó
3 min
Façana de l'edifici de Premià on hi va haver l'explosió que dóna al pati de l'illa de cases

BarcelonaDe víctimes a culpables. Així es com se senten els veïns del bloc de pisos de Premià de Mar que va quedar en estat ruïnós després que un home manipulés la instal·lació del gas per provocar la mort de la seva parella, fet que va causar una gran explosió en un nou cas de violència masclista.

6 mesos després de la deflagració que va causar la mort de l’home i de la seva parella i que va fer 17 ferits lleus, la comunitat de propietaris de l’edifici situat al número 196 de la Gran Via Lluís Companys denuncia que l’Ajuntament vol fer pagar als veïns 400.000 euros pels costos ocasionats per l’explosió.

La presidenta de la comunitat, Irene Valero, ha llegit un comunicat envoltada d’alguns dels veïns afectats, que segueixen vivint en pisos de lloguer, en què remarquen: “Nosaltres no som ni els causants ni els responsables de l’explosió”. També diuen que en tot cas “aquestes despeses s’han de reclamar al pis causant, la seva asseguradora és qui ho hauria d’assumir”.

Els veïns revelen que va ser el cap de l’àrea d’Urbanisme del consistori, Jordi Lluch, qui els va informar per telèfon a finals d’any, concretament el 27 de desembre, que havien de fer front a aquests costos, i que al febrer el seu advocat va rebre per escrit l’inventari amb les despeses que van tenir els operaris municipals.

L'alcalde no en sabia res

La presidenta explica que es van posar en contacte amb l’alcalde, Miquel Buch, que els va respondre que “no en sabia res” d’aquesta factura i que se n'havia assabentat per ells. Les despeses inclouen l’apuntalament de l’edifici, àpats dels primers dies, utensilis d’higiene com ara sabó, roba i ulleres, un material que els veïns neguen haver rebut, com assenyala Rosa Garcia, una de les afectades: “Només ens van donar menjar, la resta de coses ens les van cedir entitats com Càritas i amics”.

La portaveu de la comunitat, Imma Benedicto, subratlla: “L’Ajuntament no té cap dret a demanar que ho paguem els veïns perquè ho hem perdut tot, no és ètic”, i afegeix que el consistori “hauria de tenir una partida per a aquests casos”. De fet, la comunitat revela que té "constància i confirmació de la Generalitat que no es va activar el Pla d’Emergència Municipal” que hauria comportat l’assumpció de les despeses posteriors a l’explosió per part del consistori. Buch rebat: “No hem reclamat diners a ningú ni existeix cap document on s’insti els veïns a pagar”.

L’alcalde no té coneixement de la trucada que presumptament va fer el cap d’àrea d’Urbanisme a la comunitat, però exposa que no poden condonar aquest deute "perquè són diners públics". I afegeix: "Hem de donar explicacions sobre el seu ús perquè ens hi obliga la llei”. En aquest sentit, el màxim representant de l’Ajuntament explica que han iniciat converses amb les companyies asseguradores i que seran aquestes “les que dictaminin qui ha de fer-se càrrec d’aquestes despeses", tot i que encara no s'ha arribat a aquesta fase.

Hipoteca, lloguer i fiança

La reconstrucció de l’edifici es troba encara en la primera fase, que consisteix a assegurar l'estructura perquè els danys que va patir l’immoble van ser molt importants. Els veïns confien a tornar als seus habitatges a finals d’any, després d’un llarg periple en què han hagut de llogar un nou pis, pagar una fiança de 3.000 euros i comprar mobiliari i electrodomèstics mentre seguien pagant les respectives hipoteques a uns bancs que no han concedit cap tipus de moratòria tot i l’excepcional situació en què es trobaven.

stats