Societat 09/01/2015

L'OMS confirma que dues vacunes experimentals contra l'Ebola són segures

Experts de tot el món han avaluat els resultats preliminars dels assajos clínics en marxa. Una vacunació massiva contra el virus podria començar a finals d'aquest mes a Libèria

Efe
2 min
Sospitosos de patir l’Ebola esperant ser atesos en  un centre gestionat per Metges Sense Fronteres a Monròvia, la capital de Libèria.

GinebraL'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha afirmat avui que les dues vacunes contra l'Ebola que es proven en diferents països són segures per qui les reben i que els plans avancen per administrar en els tres països de l'Àfrica occidental afectats per l'epidèmia.

"Sabem que les dues vacunes que estan en la fase un d'assajos clínics semblen segures i mostren una bona immunogenicitat", va dir la directora general adjunta de l'OMS, Marie-Paule Kieny. L'OMS va convocar aquest dijous a una reunió, per teleconferència, d'experts en vacunes de tot el món, que van avaluar els resultats preliminars dels assajos clínics en marxa i, més concretament, qüestions relacionades amb la seguretat i finançament d'aquests productes.

Les vacunes VSV-ZEBOV, desenvolupada al Canadà, i els drets de patent han estat adquirits recentment per la farmacèutica Merck; i la Txad-EBO, de la britànica GSK, està sent provada en voluntaris als Estats Units i a diversos països d'Europa i Àfrica.

Kieny va assenyalar també que una vacunació massiva contra l'Ebola, com a part de l'última fase d'assajos clínics, podria començar a finals d'aquest mes a Libèria, amb les dues vacunes que s'experimenten. A Sierra Leone i Guinea, els altres dos països on el virus de Ebola segueix circulant, es planeja començar la vacunació al febrer, ha dit aquest divendres la responsable de l'OMS. Les referides vacunes s'administraran a diverses milers de persones sanes en els tres països.

Després d'haver determinat de manera suficient que ambdues vacunes són segures per als receptors, els assajos que es realitzen amb elles estan avaluant ara el seu nivell de immunogenicitat, és a dir la resposta immunitària que provoquen en l'organisme. Això permetrà dilucidar si una de les vacunes és, en aquest sentit, més eficaç que l'altra, així com fixar la dosi necessària per estimular els anticossos.

Kieny va confiar que les respostes a aquestes preguntes es tindran d'aquí a dos i quatre setmanes. L'eficiència, pròpiament dita, de les vacunes serà determinada en les campanyes de vacunació a l'Àfrica, que adoptaran una forma diferent en cada un dels tres països involucrats.

Una vegada que els fabricants hagin decidit la dosi adequada, la vacunació començarà a Libèria, amb tres grups diferents de 9.000 persones cada un, va detallar Kieny. El primer rebrà la vacuna VSV-ZEBOV, el segon la Txad-EBO i la tercera un placebo.

A Sierra Leone només es provarà una de les dues vacunes, però encara no s'ha decidit quin, amb 6.000 voluntaris. Un disseny completament diferent s'adoptarà a Guinea, on es vacunarà als treballadors sanitaris que treballen en l'àrea on es desenvoluparà la fase tres de l'assaig clínic. En aquest país s'aplicarà una estratègia per "cercles", mitjançant la qual tan ràpid com es confirmi un cas es vacunarà a tota la comunitat.

stats