ALIMENTACIÓ
Societat 30/10/2015

L’OMS subratlla que no ha demanat deixar de menjar carn

La Comissió Europea també demana no caure en la “histèria”

Selena Soro
2 min
L’OMS remarca que l’estudi de la IARC només recomana un consum moderat de carn, i en cap cas la prohibeix.

BarcelonaL’Organització Mundial de la Salut (OMS) s'ha vist obligada aquest divendres a emetre un comunicat arran del rebombori provocat per l’informe de l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer (IARC), que associava el risc de càncer amb el consum excessiu de carn vermella i processada. L’OMS ha subratllat que no demana a la gent que deixi de consumir carn, i que només en recomana un consum moderat per reduir el risc de càncer. L’organisme, diu, fa aquest incís després de rebre “una sèrie de consultes, expressions de preocupació i sol·licituds d’aclariments”. També recorda que la revisió de la IARC va en la mateixa línia que les recomanacions fetes per l’OMS el 2002, dins de l’informe Dieta, nutrició i prevenció de malalties cròniques, que aconsella un consum moderat de carn.

En els estudis publicats dilluns passat es detallava que el risc de càncer augmenta amb la quantitat de carn consumida. Així, s’estima que si mengem 50 grams de carn processada diàriament augmenta un 18% el risc de càncer colorectal. Pel que fa a la carn vermella, és més difícil d’estimar perquè l’evidència no és tan clara. Les dades dels mateixos estudis, però, suggereixen que el risc de càncer colorectal podria augmentar un 17% si mengem 100 grams de carn vermella diàriament.

En defensa de la IARC

En el comunicat publicat aquest divendres l’OMS també defensa la credibilitat de la IARC, una agència que va establir-se fa 50 anys a través d’una resolució de l’Assemblea Mundial de la Salut —el programa de la qual està aprovat i finançat pels estats membres— amb l’objectiu de crear un organisme independent per al control de cancerígens. L’OMS compta amb un grup permanent d’experts que regularment avaluen els vincles entre la dieta i la malaltia. A principis de l’any vinent aquests experts es reuniran per estudiar les implicacions en salut pública de les últimes recerques científiques, com ara l’informe sobre les carns vermelles i processades.

La dieta mediterrània

La Comissió Europea, que a principis de setmana va comprometre’s a analitzar en profunditat l’estudi de l’OMS, també s'ha pronunciat aquest divendres sobre la polèmica que ha generat l’informe, i remarca que en cap cas ha de ser rebut amb “histèria”, ja que en cap moment es demana a la població que “hagi de deixar de menjar carn”. “La carn té components que són necessaris per al nostre cos, per la qual cosa es tracta de no oblidar-se de menjar fruita i verdura”, ha afirmat en roda de premsa el comissari europeu de Salut i Seguretat Alimentària, Vytenis Andriukaitis. En aquest sentit, el comissari ha cridat a la tranquil·litat i ha posat com a exemple la dieta mediterrània, “que també inclou carn vermella”.

stats