L'alcalde de Mataró sobre el 'cas PUMSA': "La responsabilitat és de tots, des de l'últim treballador fins a l'alcalde"

El govern municipal reconeix que s'ha treballat amb "falta de rigor" amb les adjudicacions irregulars de pisos de lloguer des del 2009

L'alcalde de Mataró, Joan Mora, i la presidenta de l'empresa municipal d'urbanisme (PUMSA), Montserrat Rodríguez, han valorat  l'auditoria sobre l'adjudicació de pisos socials a la ciutat, avançat aquest dijous per l'ACN i en el que s'identifiquen múltiples irregularitats processals que posen sota sospita fins a 127 adjudicacions entre 2009 i 2014. Mora ha afirmat que la responsabilitat de que s'hagin fet coses malament és de tothom, "des de l'últim treballador fins al màxim responsable, que soc jo". En aquest sentit, Rodríguez admet que s'ha treballat amb "falta de rigor", el que ha permès que passin "algunes coses", com l'adjudicació a dit d'un pis de protecció oficial al fill de l'exgerent de PUMSA, César Fernández.

L'alcalde assegura que la investigació sobre l'adjudicació de pisos de PUMSA encara no s'ha donat per tancada i que és amb les conclusions definitives quan l'Ajuntament prendrà les decisions "jurídiques, administratives o penals" que calgui i contra qui calgui. En aquest sentit, Mora recorda que és el mateix govern municipal qui destapa, persegueix i investiga aquest cas.

Mora ha recordat que ha estat sota el mandat de CiU que s'han començat a fer canvis en el sí de l'empresa municipal d'Urbanisme, "fulminant" l'històric gerent César Fernández i reforçant el control sobre la societat a través del cap d'Urbanisme, el secretari municipal i l'interventor municipal.

Tot i això, l'alcalde no esquiva cap responsabilitat i assumeix que si fins al moment ningú s'havia adonat de les irregularitats i la mala praxis en el funcionament de PUMSA és per culpa de tots: "És evident que la responsabilitat és una però es de tothom, de fer la feina ben feta, des de l'últim treballador fins al màxim responsable, que soc jo".

"No qüestiono la feina de ningú, però en conjunt no hem fet coses prou bé", afegeix l'alcalde. En aquest sentit, Mora ha demanat "lleialtat" a la feina ben feta, a la institució i a tots els treballadors públics perquè "quan hi ha una cosa mal feta s'ha de dir quan toca i on toca i en el moment que es coneix. Mai més s'haurien de produir casos com aquests".

"Cadascú és responsable del seu lloc de feina i de les conseqüències que porta fer les coses be o malament", ha etzibat. L'alcalde s'ha mostrat preocupat per com el cas sobre l'adjudicació de pisos de PUMSA pugui afectar la imatge i l'honorabilitat de l'Ajuntament i ha insistit en "anar fins al final" en la investigació.

Per la seva banda, la regidora d'Urbanisme i presidenta de PUMSA ha volgut suavitzar el missatge de l'alcalde i assegura que no es tracta de cap cas d'"amiguismes" i vol evitar criminalitzar el personal de PUMSA, l'actual i el passat: "No és el mateix que una cas no estigui documentat que estigui adjudicat a dit".

Amb tot assegura que si es descobreixen més casos com el de l'exgerent es denunciaran i admet que durant molts anys "no s'ha treballat bé ni amb rigor". Rodríguez s'ha compromès a modificar els procediments administratius en el sí de la societat municipal "perquè no torni a passar".

Missatge de calma als adjudicataris

Tant l'alcalde de Mataró com la regidora d'Urbanisme han volgut aprofitar la seva compareixença per enviar un missatge de calma als adjudicataris dels pisos de PUMSA: "Si algú ha fet les coses malament ha estat PUMSA i no els adjudicataris dels pisos", ha sentenciat l'alcalde.