Societat 20/09/2013

L'estiu a Catalunya ha estat "normal" malgrat les previsions que alertaven de fred

L'any hidrològic ha estat especialment humit i la primavera va ser la més plujosa dels últims 40 anys

Europa Press
2 min

BarcelonaLes temperatures aquest estiu a Catalunya han estat "normals" malgrat que algunes previsions alertaven que seria fred, i ha superat en 0,3 graus la mitjana dels últims 30 anys. Ho ha explicat aquest divendres en roda de premsa el delegat de l'Agència Estatal de Meteorologia, Antonio Conesa, que ha valorat que "totes aquelles previsions que alertaven que no hi hauria estiu estaven fora de lloc".

L'estiu a Catalunya "no ha estat especialment càlid", ha admès Conesa, que ha concretat que s'han produït les terceres temperatures més baixes del segle XXI, per darrere dels anys 2002 i 2011. Ha estat un estiu sense onades de calor, cosa "poc comuna", segons el delegat, que ha recordat que l'any passat hi va haver tres episodis d'aquest tipus.

Més precipitacions al juliol

Pel que fa a les precipitacions, aquest estiu s'han situat en "paràmetres normals", a excepció del juliol, que ha estat especialment plujós, ha explicat Conesa. Malgrat que ha plogut amb normalitat, el repartiment ha estat "molt desequilibrat" perquè s'han produït moltes precipitacions a les zones del Pirineu, mentre que en el litoral i el prelitoral ha plogut molt poc.

Conesa ha avançat que l'any hidrològic, que finalitza el 30 de setembre, ha estat especialment humit, amb valors per sobre del 100% a gairebé tot Catalunya. Ha recordat que la primavera ha estat la més plujosa dels últims 40 anys, cosa que s'ha compensat amb els valors normals d'aquest estiu, estació que tendeix a ser seca.

Previsió

Els pròxims dies Catalunya tornarà a assumir temperatures "estiuenques", cap als 25 graus a la costa i els 28 en punts d'interior, tot i que les nits seran fredes, per la qual cosa hi haurà un gran contrast tèrmic.

Dimarts, dia de la Mercè, el cel estarà clar i dominarà el sol, que afavorirà unes temperatures elevades que es mantindran fins al divendres.

stats