POLICIAL
Societat 23/12/2013

L'homofòbia portada al límit

El grup de joves que assetgen homosexuals inquieta els col·lectius de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals

Laura Díaz-roig
3 min
ELS ATACS, GRAVATS EN VÍDEO I PENJATS A LA XARXA 
 El Proyecto Pilla Pilla es dedica a buscar per la xarxa homosexuals adults disposats a mantenir relacions amb nois  de 16 anys, i quan queden els graven en vídeo mentre els humilien, per penjar-ho després a internet, com es veu  a la imatge. En els vídeos hi apareix el símbol dels homòfobs russos, un puny amb el polze doblegat.

Barcelona"Vostè s'asseu, li faig un parell de preguntes, i si no corre no li passarà res". El contingut humiliant i vexatori dels vídeos penjats a les xarxes socials per un grup que presumptament assetja homosexuals preocupa i manté en alerta les entitats de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (LGTB). Es fan dir Proyecto Pilla Pilla i actuen a Barcelona i Granollers. Són un grup de joves que se citen -a través de xats d'internet- amb homes que volen mantenir relacions sexuals consentides amb nois de 16 anys, i els preparen un parany.

A la cita s'hi presenten un grup de joves, que graven la víctima amb una càmera. Tot i que en un principi no hi ha violència física, els humilien amb preguntes personals i els obliguen, en ocasions, a dir el seu nom, cognoms i DNI perquè quedi enregistrat. Aquests vídeos es pengen després als seus comptes de les xarxes socials, on tenen centenars de seguidors. "Què series capaç de fer perquè aquest vídeo no es pengés a internet?", pregunta a una de les víctimes un dels nois, que podria ser el líder del grup i és qui xateja prèviament amb els homes. Expliquen a la víctima que saben que mantenir relacions amb nois de 16 anys és legal -l'edat de consentiment sexual és ara de 13, i la reforma del Codi Penal l'apujarà a 16-, però asseguren que volen "canviar les coses".

Les entitats LGTB, "inquietes" i preocupades per l'actuació d'aquest grup, han mantingut converses amb els Mossos i el fiscal de delictes d'odi i discriminació. De fet, tant la policia catalana com la Fiscalia han confirmat que investiguen aquesta banda -els Mossos la consideren un fenomen d'abast europeu- per aclarir qui hi ha al darrere. De moment, segons fonts judicials, un dels casos ja és al jutjat de Granollers. La Plataforma LGTBcat assegura que aquest grup "homòfob" està vulnerant els drets fonamentals de seguretat, dignitat i dret a la intimitat, protegits tant per la Declaració Universal de Drets Humans com per la Constitució i l'Estatut, i demana la detenció dels responsables.

"Una de les víctimes es va posar en contacte amb nosaltres, a través de l'Observatori contra l'Homofòbia, per explicar la situació", diu Eugeni Rodríguez, portaveu de la plataforma, que explica que ho van comunicar als Mossos, que ja n'estaven al corrent. Les entitats també han parlat amb la Generalitat i amb els partits polítics PSC, ICV i CUP, que han presentat diverses preguntes al Govern per aclarir la situació.

La policia, que es manté en contacte amb aquests col·lectius, els ha transmès algunes recomanacions per prevenir aquestes situacions. "De la mateixa manera que alguns utilitzen les xarxes per victimitzar, el repte actual és fer servir els mateixos mitjans per prevenir, informar els ciutadans i tenir un bon sistema online d'atenció a les víctimes", diu Josep Maria Tamarit, catedràtic de dret penal i director de criminologia de la Universitat Oberta de Catalunya. "És impossible resoldre-ho tot portant tots els casos a la justícia, necessitem més prevenció", insisteix. Recorda que penjar a internet vídeos gravats sense el consentiment de l'altra persona és delicte i que, amb la futura reforma del Codi Penal, també ho serà en cas que el vídeo hagi estat gravat de mutu acord però no hi hagi consentiment per penjar-lo a internet.

Una denúncia al dia

"A Catalunya rebem una mitjana d'una denúncia per dia", explica el portaveu de la Plataforma LGTB, que recorda que l'any 2012 en van rebre un total de 374. No totes tenen contingut penal, sinó que moltes són per discriminacions o menyspreus. "Volem que la llei de drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals i per l'eradicació de l'homofòbia [en tràmit al Parlament] s'aprovi de manera urgent", diu Rodríguez, que lamenta que el Codi Penal no protegeixi prou aquests col·lectius. "Catalunya té l'eina i cal aprovar-la", conclou.

stats