Els pares del nen de Girona creien que dormia i que es despertaria si resaven

El jutge n'ha decretat la llibertat amb càrrecs

El jutge ha deixat en llibertat amb càrrecs els pares del nen de set anys trobat mort dimarts a Girona, després que hagin declarat aquest matí.

Els pares han explicat que el seu fill tenia una afecció respiratòria i que un dia no es va despertar. Des d'aleshores, diuen, no van "assumir" que el nen havia mort i creien que dormia. De fet, segons ha explicat el seu advocat, Christian Salvador, no ho van assumir "fins que la policia no va entrar per la porta" dimarts.

Per això, tota la família –que es declara molt religiosa– va fer vida durant almenys un mes al voltant del cadàver. Segons el el fiscal del cas, Enrique Barata, van pensar que si resaven prou, s'acabaria despertant. Barata ha subratllat que l'examen forense ha determinat que els pares no pateixen cap malaltia mental, i que abans que morís l'havien intentat curar amb medicina homeopàtica, ja que desconfiaven de la convencional. El fiscal també afirma que quan la policia va arribar al pis va escoltar crits de "Fora d'aquí, Satanàs", un extrem que els pares neguen.

L'advocat diu que sí anaven al metge

L' autòpsia practicada al menor descarta la mort violenta i determina que el nen portava entre un i tres mesos mort. Es trobava en un estat de descomposició molt avançat. L'advocat dels pares també ha dit que si els resultats toxicològics confirmen que efectivament la mort ha estat natural, tal com suggereix l'autòpsia, "no es podria demanar cap responsabilitat penal als pares".

La principal hipòtesi dels investigadors és que el nen podria haver mort a causa d'una malaltia no tractada per desconfiança respecte de la medicina convencional. En una conversa amb l'ARA, el lletrat ha explicat que el menor patia d'asma, i ha subratllat que tot i que li donaven homeopatia també anaven al metge i utilitzaven medicaments convencionals, com ara Ventolin. Salvador ha descartat també els motius religiosos –el pare s'ha confessat cristià durant la declaració– com a explicació dels fets.

Escolaritzats a casa

La família té dos fills més –un nen i una nena més grans–, i cap dels tres menors anava a l’escola, ja que seguien un sistema d’aprenentatge a través d’internet. Feia setmanes que no es relacionaven gaire amb els veïns de l’escala. Els dos fills més grans han passat a estar sota tutela provisional de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). L'advocat dels pares ha explicat que faran gestions perquè els puguin veure i visitar, i que intentaran que se'ls retorni la tutela. Aquest cap de setmana els permetran intercanviar trucades telefòniques i, la setmana que ve, ja els podran visitar.

Segons alguns testimonis, el pare –normalment bastant amistós– havia canviat d’actitud des de feia poc i havia deixat de relacionar-se amb els veïns. Fins i tot els havia deixat de saludar.

L' homicidi imprudent és un tipus penal que castiga comportaments negligents greus de persones obligades a tenir cura de la seguretat dels que han acabat sent les víctimes mortals. Pot comportar fins a quatre anys de presó.