Llum verda del Congrés per admetre a tràmit la llei d'habitatge de la PAH

El PP i Cs voten en contra de la proposició de llei d'emergència habitacional

Pas endavant per a la llei d'habitatge de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). El ple del Congrés ha aprovat admetre en consideració la proposició de llei d’emergència habitacional i pobresa energètica de la PAH, que ha defensat en nom seu a la cambra En Comú - Podem. La iniciativa ha comptat amb els vots del PSOE, Podem, ERC, Bildu, el PDECat i Compromís i amb l’abstenció del PNB, en considerar que envaeix competències autonòmiques. Per la seva banda, el PP i Cs hi han votat en contra perquè, entre d’altres, han demanat a Podem que actuï en defensa de l’habitatge a les ciutats on governa.

Algunes contradiccions

Visiblement emocionada, la coportaveu d'En Comú - Podem, Lucía Martín, ha reivindicat que amb aquesta iniciativa tenen "l'oportunitat de dir que la institució escolta i assumeix les demandes de la gent". "Diria moltes coses, però totes es remeten a una: sí que es pot", ha afirmat Martín.

La diputada del PDECat Lourdes Ciuró ha reivindicat un debat "serè" i ha instat a treballar des del rigor, mentre que el diputat d'ERC, Joan Olòriz, ha apuntat que la proposició pot tenir contradiccions, però que es poden resoldre "amb el tràmit parlamentari".

A l'altra banda s'ha posicionat el diputat de Cs Toni Cantó, que ha considerat que la proposició s'apropava al "exprópiese chavista", i des del PP han criticat les polítiques de Colau.

La proposta

La iniciativa regula la dació en pagament retroactiva, estableix mecanismes de segona oportunitat per a la seva concessió, elimina clàusules abusives en la concessió d'hipoteques i deroga la responsabilitat il·limitada dels deutors hipotecaris, entre d'altres. 

Pel que fa al lloguer, la proposta conté una reforma de la llei d'arrendaments urbans (LAU) per permetre més marge a les corporacions locals per frenar "augments abusius" del lloguer, limitar la rescissió dels contractes i que siguin d'un mínim de cinc anys. La reforma de la LAU és, de fet, una de les línies vermelles traslladades per En Comú - Podem a l'executiu de Pedro Sánchez pel seu vot favorable als pressupostos del 2019.