Societat 07/11/2016

L’oposició de Tarragona titlla de “ridícul” i de “fracàs anunciat" l’ajornament dels Jocs Mediterranis

Els grups constaten que el pacte amb el PP ha sigut “inútil” per aconseguir els 12 MEUR pendents de l’Estat i exigeixen transparència a Ballesteros

Acn
5 min
Aspecte que presentaven ahir les obres de l’estadi que ha d’acollir els Jocs, a només nou mesos de l’inici de la cita esportiva.

TarragonaEls grups polítics de l’oposició a l’Ajuntament de Tarragona han titllat de “fracàs” i de “ridícul” l’ajornament fins al 2018 dels Jocs Mediterranis i han recordat que feia temps que alertaven de la poca viabilitat de l’esdeveniment. Després que l’alcalde els hagi convocat a una junta extraordinària de portaveus aquest dilluns al matí, les formacions han mostrat el seu malestar davant del que consideren manca de transparència i han criticat que el govern municipal s’escudi en la manca de compromís financer de l’Estat i no assumeixi cap responsabilitat.

Els portaveus han considerat que el pacte municipal entre el PSC i el PP ha sigut “inútil” per aconseguir els 12 MEUR que havien d’arribar de l’executiu espanyol. L’oposició també ha lamentat que l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, no hagi aclarit qui ha pres la decisió de posposar l’esdeveniment ni quins costos econòmics tindrà l’ajornament. Per la seva banda, ERC ha proposat consultar a la ciutadania sobre la voluntat d’acollir o no els Jocs el 2018, i C’s ja ha registrat una moció per demanar una comissió de seguiment formada per tots els grups municipals.

C’s aposta per fer els Jocs el 2018, però reclama una comissió de seguiment

El portaveu de C’s, Rubén Viñuales, ha considerat que, malgrat la “mala gestió” del govern i la constatació del “fracàs”, renunciar definitivament als Jocs seria “un desastre” i comportaria uns costos encara més elevats que l’ajornament. El portaveu de C’s ha afirmat que, més enllà de la mala imatge que ha donat la ciutat, a nivell econòmic cal preveure els 1,08 MEUR que costa el personal de Tarragona 2017, possibles indemnitzacions als hotels de Port Aventura que havien d’acollir els atletes o el cost del marxandatge que quedarà desfasat. A més, ha afirmat que una renúncia definitiva podria suposar que els patrocinadors reclamessin a l’Ajuntament compensacions per la pèrdua dels beneficis fiscals.

El portaveu de la formació ha apel·lat a la transparència i ha anunciat que han registrat una moció per impulsar la creació d’una comissió de seguiment dels Jocs en què participin tots els grups municipals. “Tot i que en negaven l’existència, finalment ha calgut un pla B, i ens sentim una mica enganyats”, ha lamentat. Viñuales ha evitat demanar dimissions perquè creu que només suposarien “un desgavell encara més gran” i ha apel·lat a treballar perquè els Jocs es facin el 2018 i es facin bé. Tot i això ha constatat que el pacte de govern amb el PP ha quedat “bastant en desús” per la “manca d’influència” demostrada a Madrid.

ERC recupera la consulta ciutadana

Per la seva banda, des d’ERC, Pau Ricomà ha tornat a plantejar la necessitat de fer una consulta perquè els ciutadans decideixen si la ciutat ha d’acabar acollint o no els Jocs Mediterranis. El portaveu dels republicans ha lamentat que Ballesteros no hagi aclarit qui ha demanat l’ajornament i que l’hagi acceptat sense valorar els costos que tindrà. “Ens fa por l’ajornament perquè podem afegir uns 5 MEUR anuals de cost ordinari i la bola se’n pot anar als 7, 8 o 9 milions”, ha advertit.

Ricomà ha reivindicat que, malgrat que des del govern municipal se’ls hagi titllat de “tontets” o se’ls hagi acusat de “posar pals a les rodes” en determinades ocasions, ERC sempre ha actuat amb responsabilitat davant els dubtes que presentava el projecte i els incompliments del Pla director pel que fa als recursos econòmics i els terminis. Davant el nou escenari del 2018, que ha definit com una notícia “trista i dolorosa”, el portaveu d’ERC ha afirmat que cal exigir a l’Estat que cobreixi tot el pressupost que falta per garantir els Jocs.

A més, ha mostrat la seva perplexitat pel fet que Ballesteros “no hagi après dels reiterats incompliments del govern espanyol” i que “hagi tornat a ensopegar amb la mateixa pedra”. ERC també ha fet notar que l’actitud de l’Estat contrasta amb el compromís que han tingut “totes les institucions catalanes”. Finalment, Ricomà ha opinat que, si ell fos l’alcalde, dimitiria, i que si fos el regidor coordinador dels Jocs, Javier Villamayor, es “retiraria de la política”.

CiU es pregunta si l’Estat tornarà a “trair” la ciutat

El portaveu del grup municipal de CiU, Albert Abelló, que ha decidit abandonar la junta de portaveus abans d’hora, ha lamentat que el govern hagi “tirat la tovallola” per aconseguir l’arribada dels 12 MEUR de l’Estat i que els Jocs s’acabin fent el 2017. Abelló també ha constatat els dubtes existents sobre qui ha proposat l’ajornament dels Jocs. “Ningú se’n vol fer responsable i haurem de veure qui ho paga”, ha etzibat.

El portaveu de CiU ha afirmat que el pacte de govern “no ha funcionat” i ha advertit que caldrà veure si el govern espanyol, a qui ha acusat d’haver-los “traït a última hora”, serà capaç de garantir el finançament per fer possible els Jocs d’aquí 2 anys. Abelló també ha afirmat que “algú haurà d’assumir responsabilitats” i ha reivindicat més transparència. “L’ajornament és un fracàs, tot i que nosaltres ja vam advertir el 2015 que l’Estat era un soci poc fiable i que si assolíem l’alcaldia renunciaríem als Jocs”, ha afegit.

La CUP titlla l’alcalde de mentider

La CUP ha mantingut la seva postura de renunciar definitivament als Jocs Mediterranis i ha acusat l’alcalde i el seu govern d’haver “mentit”. La seva portaveu, Laia Estrada, ha recordat que l’auditoria de Tarragona 2017 ja posava de manifest els problemes financers de la Fundació i ha censurat que Ballesteros faci “zero autocrítica” i atribueixi la decisió únicament a la situació d’excepcionalitat i de govern en funcions a Madrid.

Estrada ha afirmat que l’ajornament és “la constatació d’un fracàs” i ha recordat que ells també en van alertar el 2015. La portaveu dels cupaires ha defensat que el paper de l’oposició ha evitat que la ciutat s’endeuti més i, sense fer explícita cap petició de dimissió, ha exigit a l’alcalde que demani disculpes als ciutadans. A més, ha demanat coherència al govern i ha posat en dubte que Tarragona pugui acollir uns Jocs que veten la participació de la selecció catalana si el 2018 Catalunya ha esdevingut una república.

ICV-EUiA exigeix la dimissió de Villamayor i el trencament del pacte de govern

Més contundent s’ha mostrat la portaveu d’ICV-EUiA a l’Ajuntament, Arga Sentís, que ha demanat la dimissió del regidor coordinador dels Jocs, Javier Villamayor, davant “l’enorme fracàs del projecte” i ha emplaçat l’alcalde a trencar el pacte de govern amb el PP i Unió un cop s’ha vist que “no ha servit ni per aconseguir que els Jocs Mediterranis tirin endavant". Com la CUP, els ecosocialistes també són partidaris de renunciar definitivament a la cita esportiva.

Sentís ha lamentat que el govern municipal només es dediqui a “buscar culpables a fora” i que hagi aconseguit que la ciutat estigui fent un “ridícul històric”. Segons la portaveu d’ICV-EUiA, fins ara Ballesteros sempre havia expressat una visió “excessivament optimista i cofoia” de la realitat i estava entestat “a continuar amb una cursa agònica cap al desastre”. Sentís ha recordat la incapacitat de captar els ingressos previstos per patrocinis i la incertesa permanent sobre els terminis de construcció dels equipaments.

El govern continua guardant silenci

L’equip de govern ha evitat fer valoracions als mitjans després de la reunió de la junta de portaveus i s’ha emplaçat a una compareixença de premsa que tindrà lloc a les 5 de la tarda d’aquest dilluns a l’Ajuntament, que també comptarà amb l’assistència del president del COE, Alejandro Blanco. Aquest migdia, Ballesteros té previst mantenir una reunió al Palau de la Generalitat amb el president, Carles Puigdemont, i dijous es traslladarà a Madrid per trobar-se amb el ministre d’Esports, Íñigo Méndez de Vigo.

stats