Manel Prat dimiteix com a director dels Mossos i es disculpa amb qui "hagi pogut perjudicar"

Anuncia que ha presentat la seva "renúncia irrevocable" per "motius personals"

Manel Prat, el director general de policia que va nomenar Felip Puig i que es mantenia tot i la polèmica pel cas d'Ester Quintana, dimiteix. Ho ha anunciat aquest dimarts al vespre, en una roda de premsa convocada per ell mateix a la comissaria de les Corts, on hi ha la seu de la direcció general.

Davant dels periodistes, ha anunciat que ha presentat la seva "renúncia irrevocable" per "motius personals". I ha demanat "disculpes a qui hagi pogut resultar perjudicat per alguna decisió" que hagi pres mentre era en el càrrec.

Prat s'havia resistit fins ara a plegar, fins i tot després de la interlocutòria sobre el cas Quintana del 8 de maig, en què el jutge dóna per fet que una pilota de goma va ser el que va provocar la pèrdua de l'ull de la víctima. Però tres setmanes després, el dia abans que ICV-EUiA presentés al Parlament una proposició per debatre la seva destitució, es retira d'escena.


Assegura que no plega pel cas Quintana

Malgrat aquest context, Prat ha assegurat que no plega pel cas Quintana, i ha insistit que el dia que va resultar ferida no s'havien llançat pilotes de goma. Aquest detall és important per a ell perquè havia promès dimitir si es demostrava que s'havia utilitzat aquesta arma dels antiavalots. El jutge que instrueix el cas creu que hi ha indicis que una pilota de goma va provocar les greus ferides de la víctima i Prat manté que no, però plega igualment.

Aquest és el final d'una història que ja va començar amb ensopegades quan, avui fa just tres anys, el 27 de maig del 2011, es va produir el desallotjament dels 'indignats' de la plaça Catalunya. Hi va haver aldarulls greus i càrregues fortes i ferits.

En aquell moment, tant Felip Puig com Prat van resistir les pressions, però després hi ha hagut altres polèmiques –especialment la del cas Quintana, però també la de la mort del carrer Aurora– i Prat s'havia quedat sol, perquè Puig va deixar la conselleria en la segona legislatura d'Artur Mas. Es va trobar amb un nou conseller que és d'UDC –Prat és de CDC–, Ramon Espadaler, que mai l'ha considerat de la seva confiança i que s'ha entès molt bé amb el nou cap uniformat dels Mossos, el comissari Josep Lluís Trapero. El director va anar quedant aïllat i només la seva militància a CDC l'aguantava en el càrrec. Fins avui.