Publicitat
Publicitat

CIVISME

Multes de fins a 300 euros als menors a qui enxampin bevent alcohol o fumant al carrer a Girona

És una de les mesures incloses a la nova ordenança de civisme que l'equip de govern portarà al ple de juliol. L'Ajuntament també se suma a la llista de ciutats que han prohibit el burca i el nicab als edificis públics

Girona sancionarà amb multes de fins a 300 euros els menors que beguin alcohol o fumin al carrer. Aquesta és una de les mesures incloses a la nova Ordenança Municipal de Civilitat, que l'equip de govern portarà al ple de juliol. De fet, el consistori ja va anunciar que serà inflexible a l'hora de lluitar contra aquestes actituds i per això ho tipifica com a infracció greu. En el cas dels majors d'edat, el redactat prohibeix explícitament beure alcohol o llançar burilles a la via pública, tot i que aquí la sanció és menor (de 50 a 150 euros).

Amb la nova ordenança de civisme, l'Ajuntament de Girona vol posar fre a una problemàtica que, sobretot, té lloc durant les Fires: el consum d'alcohol per part de joves menors d'edat. L'equip de govern ja va anunciar que la lluita contra aquestes situacions es convertiria en un dels seus cavalls de batalla i que seria inflexible amb tot allò que hi està relacionat.

Per això, la nova ordenança -que es porta al ple de juliol- prohibeix explícitament als menors beure o fumar al carrer. Però no només això. I és que el text també recull que, en cap cas, podran anar per la via pública carretejant ampolles de licor o qualsevol substància constituïda "totalment o parcialment" per tabac.

Si la policia enxampa algun menor d'edat desobeint aquesta prohibició, la multa que li podrà caure s'estén entre els 151 i els 300 euros (que és el que correspon a una infracció greu). A més, l'ordenança també recull a què s'enfrontaran aquells establiments que venguin alcohol o tabac a joves menors de 18 anys.

En aquests casos, es tractarà d'una infracció molt greu i la multa pot arribar fins als 1.000 euros. A banda de la sanció, l'Ajuntament també podrà retirar la llicència a l'establiment o clausurar-lo.

En el cas dels majors d'edat, l'Ordenança Municipal de Civilitat també els hi prohibeix beure alcohol als espais públics (sempre que no estigui autoritzat). D'aquesta manera, l'Ajuntament pren mesures a l'hora d'actuar contra els anomenats 'botellón'. En el cas dels més grans de 18 anys, però, aquesta pràctica es considera una infracció lleu (i porta aparellades multes d'entre 50 i 150 euros).

El burca i el nicab, prohibits

Si tira endavant la nova ordenança, Girona també se sumarà a la llista de ciutats que prohibeixen l'ús del burca i el nicab als edificis públics. Entre aquestes, la resta de capitals catalanes (Barcelona, Tarragona i Lleida).

Aquest no serà el primer cop que el debat sobre l'ús d'aquestes peces de roba arriba al ple de Girona. El 2010, el PP va presentar una moció -que va rebre el suport de CiU- perquè es prohibís l'ús del burca i el nicab als equipaments públics. Però l'aleshores equip de govern tripartit (PSC, ERC i ICV) la va tombar.

En cas d'incompliment, l'ordenança ho qualifica com a infracció lleu. Dins aquest grup d'actituds sancionables, a més, també s'hi engloben altres conductes com ara llençar burilles al carrer o passejar-se per la ciutat "només amb el banyador o una altra peça de roba similar, o amb el tors totalment nu".

Per últim, entre d'altres, el redactat també prohibeix que s'acampi sense autorització en espais de la ciutat. En aquest cas, es tractaria d'una infracció greu (amb una multa aparellada d'entre 151 i 300 euros).

També la d'oci nocturn

L'Ordenança Municipal de Civilitat que es debatrà al ple d'aquest juliol, però, no serà l'única normativa que hi arribarà. I és que, aparellada amb aquesta, l'equip de govern de CiU també hi portarà l'ordenança que regularà totes les activitats de restauració, l'oci nocturn i la instal·lació de terrasses.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de