SOCIETAT
Societat 31/07/2012

PSC, ICV-EUiA i ERC forcen una Diputació Permanent per tractar els impagaments del Govern als centres socials concertats

Els partits d'esquerres demanen la compareixença dels consellers Mas-Colell i Cleries, mentre que el PPC estudia com posicionar-se

Ara
4 min

BarcelonaPSC, ICV-EUiA i ERC pretenen forçar la convocatòria d'una Diputació Permanent del Parlament que es reuneixi durant el mes d'agost per analitzar els impagaments del Govern als centres concertats de benestar social. Segons el reglament de la cambra catalana, cal l'acord de dos grups parlamentaris o d'una cinquena part dels diputats per tal que aquesta sessió extraordinària pugui ser convocada.

Així doncs, les tres formacions d'esquerres s'han posat d'acord per entrar al registre del Parlament aquest dimecres una petició conjunta per demanar la celebració d'aquesta sessió extraordinària i esperen que els consellers Andreu Mas-Colell i Josep Lluís Cleries donin explicacions. Per la seva banda, el PPC ha afirmat que ha d'estudiar com posicionar-se davant la petició d'aquestes compareixences. Ara bé, la Mesa de la Diputació Permanent pot aprovar o no les compareixences que demanen els socialistes, ecosocialistes i republicans.

Arguments dels convocants

Des del PSC, el diputat Xavier Sabaté ha estat l'encarregat de defensar la petició de la celebració de la diputació permanent. Segons els socialistes, els impagaments porten a Catalunya "a una situació paral·lela a la del RMI". "El Govern torna a escanyar els més febles i això és intolerable", ha sentenciat Sabaté. I és que el PSC considera que amb l'executiu d'Artur Mas "els serveis socials estan en perill". És per això que Sabaté ha defensat les compareixences de Mas-Colell i Cleries. "Hauran de patir la vergonya d'explicar per què els més febles són els últims, per què no tenen capacitat de protesta o per què no surten al carrer, i per què els treballadors no tenen capacitat de resposta o per què altres tenen més influència", ha conclòs el socialista.

La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha subratllat que és "inèdit i insòlit" que la Generalitat no pugui fer front als concerts de les entitats socials, i ho ha qualificat de greu fins a quatre vegades pel fet que repercuteix en les organitzacions, en els seus treballadors i en les persones que reben el servei. Ja ha augurat que hi haurà acomiadaments i ha criticat la "improvisació" del Govern, que ha comunicat l'impagament només amb cinc dies de marge.

Camats ha reconegut que l'Estat té part de responsabilitat perquè no paga quan toca, i ha recordat que ICV-EUiA sempre ha estat al costat del Govern a l'hora de denunciar aquesta "deslleialtat". Però alhora ha deixat clar que és la Generalitat "la màxima responsable d'aquesta situació tan greu i inèdita a Catalunya". L'ecosocialista ha dit a CiU que "ha fracassat" amb la seva política de retallades. Al seu parer, els nacionalistes són "còmplices" d'aquesta situació pel fet d'haver donat suport a la Llei d'estabilitat pressupostària, que dóna prioritat al pagament d'interessos per sobre de qualsevol altra despesa, encara que sigui social.

Per això, ha tornat a demanar una rectificació, tot recordant el reguitzell de mesures que proposa ICV-EUiA com a alternativa a les retallades: la recuperació de l'impost de successions, un tribut sobre dipòsits bancaris i sobre l'energia nuclear, entre d'altres.

Des d'ERC, la seva portaveu al Parlament, Anna Simó, ha considerat la situació "molt greu i urgent" i per això pretenen que la sessió se celebri al més aviat possible. Simó ha afegit que el seu grup espera que s'aprovi la compareixença dels consellers Mas-Colell i Cleries i que aquests estiguin disposats a substanciar-la. La portaveu republicana ha declarat que "no n'hi ha prou amb culpar a Madrid" dels impagaments a centres concertats escolars i sanitaris concertats i entitats del tercer sector. Simó ha reconegut la responsabilitat del govern de l'Estat, però ha afegit que la Generalitat també n'és partícip. En aquest sentit, ha posat de manifest la negativa de l'executiu de CiU a reintroduir el darrer tram de l'impost de successions o a aprovar una reforma impositiva progressiva.

CiU culpa el tripartit

Per la seva banda, el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha culpat el tripartit -a banda de l'asfixia financera a la qual sotmet el govern espanyol Catalunya- de les dificultats de tresoreria de la Generalitat que han causat aquests impagaments. Turull ha acusat l'anterior Govern d'haver "arruïnat" les finances de la Generalitat. Per tant, segons el diputat convergent, resulta "esperpèntic" que ara "vinguin amb exigències de pagament". "Els hi hauria de caure la cara de vergonya", ha declarat.

Turull ha convidat els grups de PSC, ICV-EUiA i ERC, en comptes de demanar una Diputació Permanent per exigir aquests pagaments, a "demanar perdó" a les entitats del tercer sector per haver propiciat la situació. Més enllà d'això, ha afirmat que CiU entén les preocupacions d'aquestes entitat, però ha volgut deixar constància dels esforços que, segons ell, està fent l'executiu català per superar les dificultats de tresoreria i poder fer front als pagaments.

Respecte a la compareixença dels consellers Mas-Colell i Cleries, ha assenyalat que el Govern "sempre ha donat la cara i no s'amagarà". A pesar de no haver dit quina postura prendran en la Mesa de la Diputació Permanent, Turull no creu que hi hagi inconvenients perquè es puguin produir aquestes compareixences perquè els consellers seran els primers interessats en venir a explicar-se.

Des del PPC, el portaveu adjunt del grup, Santi Rodríguez, s'ha mostrat crític amb els impagaments del Govern a serveis concertats. A més, el popular s'ha centrat també en carregar contra l'argumentació que l'executiu ha donat en parlar d'aquesta situació. En aquest sentit, ha rebutjat que "tota la culpa sigui de Madrid" i ha criticat que el Govern sempre faci servir aquesta fórmula "per dir que ells no paguen als més febles". Davant la petició de les esquerres de forçar la convocatòria de la diputació permanent del Parlament, Rodríguez ha preferit no mullar-se i s'ha limitat a dir que el seu grup encara ha d'estudiar el posicionament que tindran i si seran partidaris o no de que els consellers compareguin.

Tot i no haver-ho dit en la seva roda de premsa, el diputat de SI Uriel Bertran ha confirmat que el partit independentista votarà a favor de les compareixences dels consellers Mas-Colell i Cleries.

El diputat no adscrit Joan Laporta, que ha fet la seva compareixença abans de l'anunci de PSC, ICV-EUiA i ERC i no s'ha pogut posicionar sobre la seva petició, ha dit que el govern espanyol "vol dividir els catalans perquè vagin en contra de la Generalitat". Ha qualificat aquest comportament "d'indigne". "Els diners que no cobraran aquests treballadors són els que ens deu Madrid perquè ells tenen la clau i la caixa", ha dit Laporta.

stats