El Papa recorda les víctimes dels atemptats de París i demana la pau a Síria en el seu missatge de Nadal

Francesc ha repassat els conflictes de tot el món en el seu discurs 'urbi et orbi'

El papa Francesc ha tornat avui a aprofitar el seu missatge de Nadal per recordar la violència que es viu al món, com els recents atemptats de París i Beirut, i s'ha solidaritzat amb les persones que pateixen, com els nens soldat o els refugiats, i ha demanat esforços a la comunitat internacional i als polítics.

Des del balcó central de la basílica de Sant Pere, ha fet la tradicional benedicció 'urbi et orbi' [A la ciutat i al món], i ha recordat que, un any més, el món ha estat dominat per la violència.

Com és habitual, i com feien també els seus predecessors, ha repassat els conflictes del món, entre els quals no ha deixat d'esmentar el cas de Palestina. Ha demanat que "israelians i palestins puguin reprendre el diàleg directe i aconseguir una entesa que permeti als dos pobles conviure en harmonia, superant un conflicte que els enfronta des de fa tant de temps".

També ha expressat l'anhel que "l'acord assolit a les Nacions Unides aconsegueixi ben aviat fer callar el fragor de les armes a Síria i posar remei a la gravíssima situació humanitària de la població extenuada". I ha assenyalat la urgència que "l'acord sobre Líbia trobi el suport de tothom perquè se superin les greus divisions i violències que afligeixen el país".

El missatge de Nadal del Papa també ha estat una nova crida perquè la comunitat internacional "posi la seva atenció de manera unànime" perquè "s'acabin les atrocitats" a l'Iraq, el Iemen i l'Àfrica subsahariana.

Un dels punts més destacats del discurs ha estat el que ha dedicat a recordar "tots aquells que han estat colpejats pels atroços actes terroristes, particularment en les recents massacres succeïdes a Egipte, Beirut, París, Bamako i Tunísia".

El Papa, però, no s'ha oblidat d'altres punt dels planeta, com ara Ucraïna, per a la qual ha demanat que "hi arribi la veritable pau, que ofereixi alleujament als qui pateixen les conseqüències del conflicte i inspiri la voluntat de dur a terme els acords presos per restablir la concòrdia a tot el país".

També ha demanat al poble colombià que, "animat per l'esperança, continuï buscant amb tenacitat l'anhelada pau".