El Papa nomena dos nous bisbes auxiliars de Barcelona

Sergi Gordo, secretari general de l'arquebisbat i canonge de la catedral, i Antoni Vadell, mallorquí i el bisbe més jove de l'Estat, s'afegeixen a Sebastià Taltavull

El papa Francesc ha nomenat aquest dilluns dos preveres com a nous bisbes auxiliars de l'arxidiòcesi de Barcelona, per ajudar l'arquebisbe, Joan Josep Omella, i l'actual bisbe auxiliar, Sebastià Taltavull, que compatibilitza aquest càrrec amb el d'administrador apostòlic de la diòcesi de Mallorca. Els dos nous bisbes són el barceloní Sergi Gordo, fins ara canonge de la catedral i secretari general de l'arquebisbat, i el mallorquí Antoni Vadell, que serà el bisbe més jove de l'Estat, i actualment és rector de vuit parròquies d'Inca i el seu entorn. La data més probable d'ordenació és el dissabte 9 de setembre.

Omella s'ha mostrat molt content per tenir nova ajuda a l'arxidiòcesi, perquè Taltavull no pot estar 100% centrat a Barcelona, ja que cada setmana ha de viatjar a Mallorca. "És un alleujament, un goig, una ajuda enorme, imprescindible per a una diòcesi tan gran, un regal magnífic". De fet, ha bromejat amb el fet que Vadell sigui mallorquí, pel fet que l'illa retorni a Barcelona el favor de compartir Taltavull. A més, està satisfet per la "joventut" dels dos nous bisbes, que aportarà "esperança, il·lusió i una millor connexió amb els joves", pel seu perfil de formadors i d'evangelitzadors i per complir els requeriments del papa Francesc: "que siguin bisbes pastors, que facin olor d'ovella, que facin comunió i que siguin oberts", en paraules d'Omella.

Una llarga trajectòria

Sergi Gordo té 50 anys, és de Barcelona i capellà de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Cornellà de Llobregat. Abans havia estat a Vilafranca del Penedès. És llicenciat en filosofia i ciències eclesiàstiques, i ha sigut professor d'història de la filosofia antiga i de fenomenologia de la religió. També ha sigut formador i tutor al seminari, membre del patronat de la Fundació de la Junta Constructora de la Sagrada Família, i actualment és canceller de la cúria arxidiocesana, secretari general de l'arquebisbat i canonge de la catedral. Gordo s'ha mostrat il·lusionat pel nomenament, tot i que admet que canviarà força el seu dia a dia.

Antoni Vadell, de Llucmajor (Mallorca), té 45 anys i actualment era rector de la Unitat Pastoral de la Mare de Déu, que inclou vuit parròquies d'Inca i el seu entorn. També ha sigut rector del Seminari Menor de Mallorca, delegat diocesà, llicenciat en catequètica, i professor en diversos centres. Vadell també s'ha mostrat il·lusionat però alhora expectant pel gran canvi que suposa passar de Mallorca a Barcelona, però ha admès el "dolor" de deixar enrere la gent amb qui ha coincidit a l'illa. "Moltes coses que he fet no pensava que fossin per a mi, però aquesta missió val la pena", ha reconegut. "M'encanta ser capellà, ara ho seré d'una altra manera".

Taltavull, amb les mateixes atribucions que un bisbe a Mallorca

El Vaticà va nomenar al setembre el bisbe auxiliar de Barcelona, el menorquí Sebastià Taltavull, com a administrador apostòlic del bisbat de Mallorca, en substitució del valencià Xavier Salinas, exbisbe de Tortosa, després que aquest últim fos nomenat tercer bisbe auxiliar de València, per sota del cardenal arquebisbe Antonio Cañizares, arran de la seva suposada relació impròpia amb la seva secretària personal. Taltavull compaginarà les dues feines almenys temporalment. Taltavull té les mateixes atribucions que un bisbe a Mallorca.

Taltavull va néixer a Ciutadella (Menorca) el 1948, va anar a les escoles de la Companyia de Maria i al Col·legi Salesià, i als 11 anys va ingressar al seminari diocesà de Menorca, on va estudiar humanitats, filosofia i teologia. Més tard es va traslladar a Barcelona, on el 1972 es va llicenciar en teologia dogmàtica a la Facultat de Teologia de Catalunya. Aquell setembre va ser ordenat sacerdot a la catedral de Ciutadella. Va ser delegat pastoral de Joventut del bisbat de Menorca, rector d’una parròquia de Ciutadella i del santuari de Monte Toro. Va tenir diversos càrrecs a la diòcesi i va fer de professor de religió i de catequista, a més de relacionar-se amb escoltes i grups de joves catòlics.

El 1989 va ser nomenat vicari general de la mateixa diòcesi i el 2009 va ser nomenat bisbe auxiliar de Barcelona pel papa Benet XVI. Quan l’any passat es va retirar el cardenal arquebisbe de Barcelona Lluís Martínez Sistach va sonar el nom de Taltavull com a substitut, però l’arribada de Juan José Omella l’ha fet ser el seu amfitrió per facilitar-li l'entrada a una arxidiòcesi tan gran. És autor de diversos llibres i de publicacions i articles sobre qüestions de pastoral, catequesi, família, joventut, espiritualitat i doctrina social de l’Església.

Taltavull ha estat present a la roda de premsa i s'ha alegrat del nomenament de Vadell perquè els vincles entre Barcelona i les illes Balears encara s'enforteixin més. En un comunicat del bisbat de Mallorca ha mostrat la seva "immensa alegria i agraïment" pel nomenament de Vadell com a bisbe auxiliar.