El Papa nomenarà cardenal l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella

La designació es farà el 28 de juny durant la celebració d'un nou consistori en què es nomenaran quatre cardenals més

El papa Francesc ha anunciat aquest diumenge un nou consistori que celebrarà el 28 de juny per nomenar cinc nous cardenals, entre ells l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella.

"Vull anunciar que aquest dimecres,  28 de juny, celebraré un consistori per nomenar cinc nous cardenals: la seva procedència de diverses parts del món manifesta la catolicitat de l'Església difosa en tota la terra i l'assignació d'un títol o diaconia d'una parròquia testimonia la pertinença de la diòcesi de Roma, que presideix", ha manifestat Francesc després del 'regina caeli', oració que substitueix l'àngelus en temps de Pasqua.

Nascut a Cretes (Matarranya) el 1946, Omella és considerat un bisbe social, preocupat pels pobres i els descartats, i allunyat de les tesis més reaccionàries de l'episcopat espanyol. Juntament amb la seva tasca social, Omella s'ha convertit en el  punt de connexió entre el papa Francesc i Espanya, especialment en les qüestions més delicades. Omella va substituir el novembre del 2015 el cardenal Lluís Martínez Sistach al capdavant de la principal diòcesi catalana.

El 29 de juny, quan se celebra la festa de Sant Pere i Sant Pau, se celebrarà la missa amb els nous cardenals, ha afegit Francesc. A més d'Omella, els nous cardenals seran l'arquebisbe de Bamako, a Mali, Jean Zerbo; el bisbe d'Estocolm, Anders Arborelius; el vicari apostòlic de Pakse, a Laos, Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun, i el bisbe auxiliar de Sant Salvador, Gregorio Rosa Chávez. Tots tenen menys de 80 anys i, per tant, són considerats electors en cas de la celebració d'un conclave. Es tracta així del quart consistori celebrat per Francesc, després de l'últim, el 19 de novembre, quan va nomenar 13 nous cardenals amb dret a vot i quatre d'emèrits, més grans de 80 anys.

En aquest consistori van rebre la púrpura l'arquebisbe de Madrid, Carlos Osoro Sierra; el de Brasília, Sérgio da Rocha; el de la diòcesi veneçolana de Mérida, Baltazar Enrique Porras Cardozo, i el de la mexicana Tlalnepantla, Carlos Aguiar Retes.