Societat 02/05/2018

Els eurodiputats demanen canvis legals per evitar casos com el de la Manada

Aposten per aplicar el Conveni d'Istanbul, que considera violació els actes sexuals no consentits

Esther Herrera
2 min
Membres del Parlament Europeu votant a Estrasburg. REUTERS

Brussel·lesEl clam contra la sentència de la Manada ha traspassat les fronteres espanyoles, i ha arribat al Parlament Europeu. Els eurodiputats han debatut sobre la definició del delicte de violació i han coincidit a dir que tots els estats membres de la UE han d'adaptar els seus codis penals i adherir-se i ratificar el Conveni d'Istanbul. Es tracta d'un tractat internacional vinculant, el més complet que existeix, en la lluita en la violència contra les dones, i que va entrar en vigor el 2014.

Dels països de la UE, 19 l'han ratificat, entre ells Espanya, tot i que l'estat espanyol no ha canviat el Codi Penal perquè entri en vigor, ja que l'article 36 és el que conclou que es consideren violació els actes sexuals no consentits sobre una altra persona. "El consentiment s'haurà de prestar voluntàriament com a manifestació del lliure albir de la persona", assegura el text. En el cas del judici contra la Manada, la sentència apunta que no hi havia consentiment. Per tant, amb el Conveni d'Istanbul quedaria directament protegida i es consideraria violació. Una definició que només han traspassat al seu Codi Penal sis països firmants.

La comissària de Justícia, Vera Jourovà, ha volgut enviar un missatge "personalment a la víctima" i li ha desitjat "una recuperació anímica i física". Ha defensat que no pot comentar decisions judicials perquè el cas està en procés de ser recorregut, i s'ha dirigit als jutges espanyols: "Confio que el sistema judicial espanyol doni un resultat com més just i ràpid millor". Tots els grups parlamentaris han coincidit a reclamar que és necessari que tots firmin el Conveni d'Istanbul, però no tots han volgut criticar la sentència judicial, com el Partit Popular o els liberals, que han defensat que s'han de respectar les decisions dels jutges.

La resta sí que l'han criticat. "Demanem a la justícia espanyola que rectifiqui la sentència, i sí que es poden criticar les resolucions judicials, perquè un jutge és un servidor públic i està subjecte a escrutini”, ha defensat l'eurodiputat d’ICV-Verds, Ernest Urtasun. “Les sentències han de poder ser criticades i aquest cas és molt criticable. Cinc homes acorralen de forma covarda i violen de forma salvatge una jove i els magistrats no hi aprecien violència o intimidació. En quina societat vivim?”, ha interpel·lat l'eurodiputat d'ERC, Jordi Solé.

El debat s'ha celebrat a proposta de l'eurodiputada de Podem Tania González, que ha lamentat que "les dones espanyoles se senten molt més desprotegides per les institucions judicials" arran de la sentència de la Manada.

stats