Societat 02/08/2014

Recurs del Govern al Suprem contra el Pla Hidrològic de l'Ebre

El departament demana l'empara després que el govern espanyol no hagi atès el requeriment presentat contra la decisió del consell de ministres del mes de febrer passat

Acn
2 min
El conseller Santi Vila / ACN

BarcelonaDesprés que el govern espanyol no hagi atès el requeriment presentat el 21 de maig pel departament de Territori i Sostenibilitat contra el Pla Hidrològic de l'Ebre, el conseller Santi Vila ha donat llum verda a la presentació d'un recurs per la via contenciosa administrativa davant del Tribunal Suprem per demanar la modificació d'aquest pla. Aquest recurs va entrar en el Suprem el 21 de juliol. Des que el govern espanyol va aprovar al febrer el nou Pla Hidrològic, Santi Vila ha insistit que el redactat no compleix la legislació en matèria hidrològica europea.

El conseller adverteix que si el Suprem no els dóna la raó es buscarà l'empara en instàncies europees. El full de ruta que el conseller de Territori i Sostenibilitat va donar a conèixer després que el consell de ministres del 28 de febrer d'aquest any aprovés el Pla Hidrològic de l'Ebre s'està complint fil per randa, segons ha confirmat el mateix conseller Santi Vila a l'ACN en el transcurs d'una entrevista.

La redacció del pla del govern espanyol amplia l'àrea de regants de les 965.000 hectàrees a 1,41 milions d'hectàrees, cosa que suposa passar de l'ús de 7.880 hectòmetres cúbics anuals a uns 10.000 hectòmetres cúbics. Aquestes xifres indiquen que es passaria d'utilitzar el 55% de l'aportació natural de l'Ebre al 70%, una xifra que des del departament es considera insostenible des del punt de vista mediambiental.

Pel conseller, que vol defensar els interessos dels deltebrencs i el manteniment del Delta, aquesta absorció addicional de recursos hídrics que proposa el govern de Mariano Rajoy deixa la desembocadura de la conca de l'Ebre en un cabal de 3.000 hectòmetres cúbics anuals, que són menys de la meitat dels 7.000 que defensa la Generalitat i les organitzacions mediambientals de la comarca per garantir l'aportació d'aigua necessària per evitar la progressiva salinització i regressió del Delta.

El conseller recorda que el 21 de maig es va presentar un requeriment davant del govern espanyol contra aquest redactat i es va advertir que en cas que no fos atès per l'executiu de Mariano Rajoy, com així ha estat, s'esgotarien totes les instàncies fins a arribar davant de les autoritats europees.

Després de la negativa del govern espanyol, el procediment legal que s'ha de seguir passa pel Tribunal Suprem. En cas que el Suprem no resolgui una resposta satisfactòria per al Govern, serà el moment d'anar davant les instàncies europees, tal com ja va anunciar Vila quan va conèixer el redactat del pla.

stats