10/06/2013

Postres d'elit contra la pobresa infantil

3 min
Postres d'elit contra  La pobresa infantil

BarcelonaUn de cada quatre nens catalans viu sota l'amenaça de la pobresa. L'atur juvenil és del 45%. La demanda de beques menjador es dispara. Si les noves generacions no tenen futur, la nostra societat tampoc. El Casal dels Infants fa 30 anys que es dedica a treballar oportunitats per als més joves de Catalunya. En un acte apadrinat ahir a L'Auditori de Barcelona per Ferran Adrià, La Fàbrica de menjar solidari , el geni d'El Bulli i alguns dels millors cuiners del país van injectar optimisme i recursos al Casal.

El vicepresident de l'entitat, Lluís Prats, va informar que la campanya La fàbrica de menjar solidari ha recaptat 110.000 euros, una quantitat que permetrà cobrir bona part de l'increment de la demanda d'ajut. Un tríptic distribuït entre els assistents a l'espectacle informava que amb 10 euros finances una setmana de reforç escolar. Amb 40, una setmana d'atenció a una família per millorar la seva situació social. I amb 60 pagues la setmana d'un nen al Casal. Un altre tríptic explicava que els 800 voluntaris del Casal han atès en un any 6.000 infants. Segons l'anuari del 2011, el nombre de nens que aquell any havien atès era de 4.290. En total, el 2011 van assistir 6.400 persones, comptant adults i unitats familiars.

Famílies com la de la Ghislane, que s'asseia al meu costat durant el xou. Arribada a Barcelona fa vuit anys, ella i la seva filla participen en tallers del Casal i reben classes de català. El seu fill Wail, de 2 anys, ballava excitat la música -de molta qualitat- que Xavi Lozano interpretava amb aliments i estris de cuina. Wail també va aplaudir quan, a petició de Joan Roca, es va projectar un gol de Messi que va inspirar les postres que va idear per a la campanya. Unes postres amb maracujà, menta, llimona efervescent i peta zetas de xocolata, en un plat dissenyat com un camp de gespa circular i amb una porteria d'ou de merenga. Roca va disculpar-se pels que no som del Barça, i Quim Morales, copresentador de l'acte, va demanar-li que el pròxim plat fos per a un gol de Wakaso.

Va de postres

Roca i la resta de cuiners havien d'obsequiar el públic amb plats dolços. El més senzill va ser Carles Gaig i la seva crema catalana de proporcions gegantines. El més complex va ser Roca i el més divertit Albert Adrià, que va escenificar les postres tal com es preparen al restaurant. Em van cridar l'atenció les postres del milió de dòlars, un plat que costa 52 euros: una taula farcida d'aliments amb forma d'icones del Far West que, més que un restaurant selecte, recordava un parc temàtic. És la manera que té el petit dels Adrià, segons va explicar, per fer més entretinguda l'afició de molts dels seus clients que es dediquen a desbordar el Facebook o l'Instagram de fotos del que mengen. Carme Ruscalleda va ser l'única que va passar de les postres i va ensenyar-nos com fer tomàquets farcits de pa i uns talls de pernil que no són pernil sinó greix de pernil tenyit amb remolatxa i soja.

Aconseguir un futur

L'esdeveniment va ser una distreta i privilegiada lliçó de gastronomia i també de solidaritat per a un auditori ple de gent nascuda aquí però també en altres continents. Els plats s'anaven combinant amb testimonis de joves que, amb l'ajut del Casal, lluitaven per un futur, sobretot per aconseguir els fonaments d'una professió. Hi apareixia el petit Erick, a qui donen hores d'esbarjo, classes de reforç i un esmorzar. El somni de l'Erick és ser professor de matemàtiques. El de Mohamed, mecànic. També hi apareixia en un vídeo la Yariela. En acabar l'acte me la trobo que seguia les aventures dels cuiners al meu costat, guapíssima amb el seu millor vestit. Em va fer cinc cèntims de la seva vida: de 19 anys, nascuda al Panamà, ha hagut de viure sense el suport de la família i al Casal l'assisteixen en el programa de Servei de Transició a l'Autonomia. Viu en un apartament compartit i, tot i que encara no es guanya la vida, confia fer-ho aviat.

stats