El mal estat del pis de Premià de Mar dificultarà la detecció de la causa de l’explosió

Totes les línies d’investigació segueixen obertes i el Govern destinarà una aportació extraordinària per fer front a les despeses socials derivades de l’explosió

Les causes de  l’explosió del pis de Premià de Mar sembla que no es poden esclarir. El conseller d’Interior de la Generalitat, Jordi Jané, ha explicat aquest dimecres a la tarda, en declaracions durant la clausura de les XIX Jornades Mediterrànies de Seguretat Vial a Barcelona, que el mal estat en què va quedar el pis de l’explosió “fa molt difícil que es puguin treure línies sòlides d’investigació policial de les causes”. El conseller ha afirmat que, tot i que totes les hipòtesis estan obertes, encara no s’ha pogut avançar per determinar si les causes van ser fortuïtes o intencionades. Malgrat això, ho ha desvinculat clarament d’una actuació terrorista.

Jané ha afegit que serà difícil que l’autòpsia de la persona que va morir en l’explosió pugui aportar més detalls a la investigació perquè el cos estava molt cremat, i per tant “costarà molt poder determinar altres circumstàncies”.

De moment, la policia científica dels Mossos d’Esquadra no ha pogut accedir al pis sinistrat per inspeccionar-lo i agafar mostres que ajudin a esclarir les causes de l’explosió. També s’està a l’espera d’interrogar el ferit greu que vivia el pis i que segueix ingressat a l’Hospital Vall d’Hebron.

Una aportació extraordinària de la Generalitat

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha anunciat que el govern de la Generalitat destinarà una quantitat de diners extraordinària, que encara no està fixada, per fer front a les despeses socials derivades de l’explosió. Ho ha anunciat avui, després de visitar el municipi barceloní per saber de primera mà quins han estat els efectes de l’explosió de diumenge i de reunir-se amb el seu alcalde, Miquel Buch.

La Generalitat i l’Ajuntament revisaran el contracte programa de serveis socials que anualment injecta a les arques municipals 540.000 euros. "Aquesta emergència ha d'estar contemplada i la partida s'haurà d'incrementar aquest any", ha assegurat la consellera. La Generalitat, per tant, assumirà part dels costos socials derivats de l'explosió, com ara hores extres de treballadors públics i ajudes als afectats en forma de menjar, roba o allotjament.