BICENTENARI DE LES FESTES DE GRÀCIA
Societat 22/08/2017

Gràcia s’acomiada de la festa major "sense por"

L’acte d’entrega dels guardons als carrers guarnits està marcat pel record de les víctimes dels atemptats

Selena Soro
4 min
La travessia de Sant Antoni, ambientada en els pirineus catalans

BarcelonaEls veïns de Gràcia esperaven la festa major d’aquest any amb especial il·lusió: celebraven 200 anys d’història i dijous passat s’havien d’anunciar els carrers guanyadors del concurs de guarnits, però els atemptats terroristes d’aquell mateix dia a Barcelona i Cambrils van obligar a aturar la major part de les celebracions, inclosa l’entrega de premis, que finalment va tenir lloc ahir a la plaça de la Vila, quatre dies més tard del previst. L’hivern de la travessia de Sant Antoni, que recreava el Pirineu català, va alçar-se ahir al migdia com a guanyador del concurs de carrers guarnits, en una cerimònia que va estar marcada pel record de les víctimes dels atemptats. La multitud va començar a omplir la plaça abans de les 12 del migdia, i ho va fer al crit de “No tinc por”, la consigna que aquests dies s’ha sentit a tot arreu com a mostra de rebuig als atemptats de Barcelona i Cambrils. Abans que s’anunciés el guanyador, la plaça de la Vila va guardar un minut de silenci en homenatge a les 15 persones mortes des de dijous a mans dels terroristes, i els nens de la vila van deixar anar desenes de globus blancs en record de les víctimes.

L’alcaldessa Ada Colau, present a la cerimònia d’entrega dels premis, va agrair als veïns de Gràcia que haguessin sabut trobar el punt just per “mantenir la festa” però que ho haguessin fet “amb el màxim respecte”. Els autors de l’atemptat, va assenyalar Colau, “volien que s’aturés l’alegria i que tinguéssim por”, però no ho havien aconseguit. Durant la cerimònia, també els regidors de Gràcia, Eloi Badia i Gerard Ardanuy, van agrair a tots els veïns del barri “el treball conjunt per retornar a la llum el que alguns volien en la foscor”. “Que ningú ens vulgui retallar la llibertat de passejar amb tranquil·litat pels nostres carrers”, van reivindicar abans de donar pas a l’entrega dels premis.

Verdi, vuitè en el rànquing

Tot i l’excepcionalitat de l’ocasió, l’entrega de guardons va tenir lloc amb la mateixa dinàmica que els últims anys, i el primer que es va entregar van ser els premis especials. El carrer Verdi -vuitè al rànquing de carrers, que aquesta via habitualment encapçala any rere any- va endur-se el premi a la reutilització. El motiu? Tots i cadascun dels ornaments que van utilitzar per a la temàtica de feres salvatges (al carrer hi havia des de girafes fins a elefants) estaven manufacturats amb materials reciclats de l’any passat.

La travessia de Sant Antoni, primera al rànquing de carrers, va endur-se també dos guardons especials: el premi al millor detall artístic i el premi al millor sostre i laterals. El carrer Progrés, que enguany estava entre els favorits però que finalment va ser sisè en el rànquing, va endur-se la menció especial al carrer més antic en actiu, una distinció que els veïns d’aquest carrer van celebrar com si s’haguessin endut el premi gros del concurs. Els dos últims guardons especials, a la millor il·luminació i a la millor entrada i sortida, van ser, respectivament, per al carrer Joan Blanques de baix de tot i per a Fraternitat de baix.

En el top 3 dels premis als carrers més ben guarnits, finalment, hi va haver la travessia de Sant Antoni, amb el seu Pirineu màgic; Joan Blanques de baix de tot, amb un bosc recreat al més mínim detall; i Jesús, que participava per primer cop en el concurs amb un paisatge que recreava la metamorfosi d’una larva que es converteix en papallona.

El barri de Sants pren el relleu

I amb el punt final a les festes de Gràcia, el relleu l’agafa el barri de Sants, que fins al 30 d’agost omplirà els carrers d’activitats. Ahir també es va donar a conèixer el guanyador de l’espai més ben guarnit, que va ser per al carrer Finlàndia, dedicat al món de Harry Potter. Enguany els grans canvis a les festes de Sants vindran de la mà de la Festa Major Alternativa, que per primer cop en 23 anys es repartirà en tres espais: el carrer Muntadas, el Calaix de la Vergonya (al costat de Can Vies) i el parc de l’Espanya Industrial.

El pregó, que havia de llegir-se dissabte però que pels atemptats es va ajornar fins ahir, va anar a càrrec de l’historiador Joan Manel Parisi, que va traslladar la seva admiració als que surten al carrer: “L’espai públic és el nostre mitjà natural. El necessitem i hem lluitat per tenir-lo i gaudir-ne. No hi renunciarem de cap de les maneres”, va concloure, abans de donar el tret de sortida a les festes de Sants, ara que la vida continua.

Sants inaugura les festes amb un nou espai

En el marc de la festa major de Sants, els regidors Gerardo Pisarello, Laura Pérez i Montserrat Ballarín van assistir ahir a la jornada de portes obertes inaugural del nou espai La Lleialtat Santsenca, una antiga cooperativa recuperada gràcies a la reivindicació veïnal i d’entitats que ara s’estrena com a nou equipament municipal de gestió comunitària del barri per a usos veïnals, cooperatius i de cultura popular. L’espai va obrir les portes ahir a les 11 del matí amb una acció teatral del grup de teatre de Can Batlló, que va anar acompanyada de la projecció de La Lleialtat Santsenca, un espai recuperat pel barri, on els assistents van poder veure un repàs de la història cooperativa del barri de Sants. Aquests dies es podrà visitar l’espai i gaudir d’exposicions i activitats que s’han programat coincidint amb la celebració, com ara una mostra d’art i cultura popular de Sants, un espai de consum responsable, una exposició de memòria cooperativa i un espai que anima a construir una exposició artística “tot expressant les emocions” de redescobrir l’espai cooperatiu de La Lleialtat Santsenca. L’horari serà de 18 a 21 h tota la setmana.

stats