METEOROLOGIA

Crida a la prudència per l'arribada del 'Leslie'

L'exhuracà descarrega pluja intensa a Tarragona i es preveuen ventades i onatge

L’huracà Leslie, que ha arribat a Catalunya rebaixat a cicló posttropical, va descarregar ahir pluges intenses a Tarragona i les Terres de l’Ebre. El conseller d’Interior, Miquel Buch, va fer una crida a la “prudència” davant la previsió de pluja intensa, vent i fort onatge”. “Estem en alerta i amatents a vies de transport i cabals de rius i rieres”, va assegurar el conseller. Les restes de l’huracà Leslie, juntament amb un front atlàntic, van entrar pel sud-oest i la previsió era que escombressin Catalunya en direcció nord-est. Buch va recomanar ahir “seguir l’estat de la meteorologia abans de sortir a la carretera”.

Protecció Civil va activar l’Inuncat davant la previsió de pluges intenses i el Ventcat pel perill d’inundacions i ratxes fortes de vent i onatge, tot i que el Leslie va entrar a la península Ibèrica ja molt debilitat. A Catalunya va entrar pel sud i va afectar les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. El telèfon 112 va rebre més de 490 trucades per 313 incidències lleus fins a les 23 hores per inundacions de baixos, despreniments a la via i incidències viàries. Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat han atès entre les dues del migdia i les dotze de la nit 183 avisos. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, van caure prop de 30 litres en mitja hora en punts del Priorat com Falset i Torroja, 26,3 litres a Blancafort (Conca de Barberà) i 20,7 a Prades (Baix Camp). A la ciutat de Tarragona va ploure amb força i la tempesta es desplaçava durant la nit i matinada cap a la zona de Barcelona i Girona. Les previsions eren que les pluges arribessin a descarregar més de 40 litres per metre quadrat en trenta minuts.

Cues a la carretera

Protecció Civil va recomanar ahir als ciutadans que van marxar de pont avançar la tornada cap a casa i, de fet, molts li van fer cas i es van formar cues de fins a 14 quilòmetres a les carreteres, sobretot a la C-17 o l’Eix del Llobregat. A més a més, la tempesta va provocar retards en la majoria de vols i algunes cancel·lacions a l’aeroport del Prat, i les línies R11 i R16 de Rodalies també van patir retards. Davant l’arribada del Leslie a Barcelona, l’Ajuntament va activar els plans d’emergència municipals per alerta pel mal estat de la mar, ventades i risc d’inundacions i va prohibir l’accés als espigons. S’ha recomanat als veïns assegurar portes i finestres, abaixar persianes, recollir tendals i retirar testos o objectes que puguin caure al carrer.

El Leslie va entrar a la Península per Portugal durant la mitjanit de dissabte a diumenge i va impactar a Figueira da Foz, uns 200 quilòmetres al nord de Lisboa.

El Leslie va tocar terra com a tempesta amb ratxes de vent de fins a 176 km/hora, va deixar uns 300.000 usuaris sense electricitat i va obligar a desallotjar 61 persones. També va provocar 27 ferits lleus i centenars d’arbres caiguts tot i que Portugal recuperava ahir la normalitat. A Navarra el pas del Leslie no va provocar incidències significatives.