La Sagrada Família reforçarà la seguretat amb arcs i escàners

Els controls estaran llestos a finals d’any i s’impulsen d’acord a les recomanacions dels Mossos

L’arribada de les festes de la Mercè són sinònim de jornada de portes obertes a la Sagrada Família i, com mana la tradició, una nova actualització de l’estat de les obres, que està previst que s’acabin el 2026. Aquest any, però, el focus no ha estat en les dates o l’alçada de les torres, sinó en les noves mesures de seguretat que el temple incorporarà properament. Segons va anunciar ahir el responsable de seguretat del temple, Marc Martínez, la Sagrada Família està construint dos accessos especials per poder fer controls de seguretat amb arcs i escàners, d’acord amb les recomanacions que ja fa dos anys havien fet els Mossos d’Esquadra. Les obres van començar aproximadament fa uns nou mesos i la previsió és que els controls estiguin en funcionament a finals d’any, un per a visitants individuals i un altre per a grups.

Segons va informar ahir Martínez, els nous controls estaran situats a banda i banda de l’escalinata d’accés a la façana del Naixement, a l’alçada del carrer. El responsable de seguretat del temple va explicar que actualment es realitzen inspeccions visuals de les bosses, i els vigilants tenen detectors de metalls manuals. Els nous controls, va detallar Martínez, seran similars als que es troben en altres edificis importants com aeroports, museus o al Vaticà. Durant els tres dies que la Sagrada Família obrirà les portes gratuïtament –22, 23 i 24 de setembre– les mesures de seguretat seran les mateixes fins ara, i als 15.000 visitants diaris se’ls escanejarà amb el detector de metalls manual. L’any passat, un total de 4.561.848 persones van visitar el temple.

La mesura és especialment rellevant després que l’agost passat els terroristes que van atemptar contra la Rambla declaressin que el seu pla inicial era perpetrar un atac contra la Sagrada Família, un dels punts més turístics de Barcelona. La setmana passada, una falsa alarma va obligar a desallotjar els voltants del monument, i l’ampli dispositiu antiterrorista va tenir confinats durant hores comerços i veïns. “Som conscients de la importància mundial d’aquest monument”, va reconèixer el responsable de seguretat.

Novetats arquitectòniques

Més enllà del reforç de les mesures de seguretat, el director del projecte de la Sagrada Família, Jordi Faulí, va explicar ahir les novetats que trobaran els ciutadans que aquests dies visitin el temple. Faulí va explicar que ja és visible des del carrer la façana de la torre de la Mare de Déu. A l’interior també hi haurà bancs nous de ferro forjat, similars als de la colònia Güell. Pel que fa a les previsions de futur, Faulí va augurar que les torres centrals del temple estaran acabades el 2022.

L’arquitecte també va fer referència a la fase final, que inclouria la construcció del pont sobre el carrer Mallorca, les escalinates i l’entorn urbanístic. Així i tot, des del govern municipal consideren que aquesta qüestió no és prioritària i posen per davant resoldre problemes com la pressió turística que pateix la zona. També està pendent que el temple regularitzi la seva situació i obtingui la llicència d’obres, tal i com exigeix el govern d’Ada Colau. En aquest aspecte, Faulí va explicar que que ara mateix s’està discutint el pla urbanístic per introduir el projecte de l’edifici que va projectar Gaudí, pas imprescindible per accedir a la llicència. Aquest pla ha de ser aprovat pel consistori però Faulí no va voler posar-li data i en declaracions recollides per l’ACN es va limitar a dir que la intenció és que estigui llest “el més aviat possible”.

El final de la Sagrada Família

Més continguts de